Премиерът намекна за нови избори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
12:44 / 07.08.2021
1302
Служебният премиер Стефан Янев коментира върнатия първи изпълнен мандат от партията на "Има такъв народ" и изрази надежда народните представители да бъдат достатъчно убедителни и критични по отношение на това, което им се предлага в него. Той участва в официалното откриване на деветото издание на събора "Дни на предците", който ще се проведе в Националния историко-археологически резерват "Плиска".

Относно това дали е възможно проектокабинетът на ИТН да получи подкрепа, Янев заяви, че в политиката всичко е възможно. 

"Важни са условията, важни са принципите. Неслучайно от позицията, която заемам в момента, от известно време говоря за принципи и принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито личности, нито партии в това, което правят. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, заяви Янев.

"В българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите, за хората и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв вид управление ще донесе на хората решаване на техните проблеми и перспектива за България“, допълни той.

На въпрос дали екипът на служебното правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори, Янев потвърди:

"Имаме такава готовност. Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен - дали ще стане на практика е рано да се обсъжда. И ако в момента в парламента партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предсрочни избори“.

"Служебният кабинет е съставен от президента Радев и функционира на базата на негов указ, но съставът на служебния кабинет не е монолитен. Тези хора не са свързани с някакво задължение да се движат винаги заедно и всеки е свободен да решава какво иска и какво не иска в даден момент“, добави той.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за ремонт, презарежда с америка...
Турски тираджия се опита да прекара през ГКПП "Лесово" 6230 сексу...
Премиерът Главчев с поредна реакция по случая с болницата "Мама и...
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...
Казусът "Мама и аз": 11 специалности е трябвало да обслужват 40 п...
Зимата се завърна: Заваля обилен сняг в Пирин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).