Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Йонко Мермерски: Основната причина за тежките инциденти по пътищата се дължи на липсата на наказания
Автор: Екип Varna24.bg 12:01 / 11.05.2023Коментари (0)780
©
Литият, с който разполагаме като суровина, е достатъчен за производството само на около 200 милиона електромобила. Това каза професорът по органична химия Йонко Мермерски в Пътната рубрика - “Визия 0" с Цвети Капитанова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Поради дефицита на тази основна суровина за производство на батерии поставените цели за замяна на 70% от превозните средства с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. според него е неизпълнима при сегашната технология на производство на електромобили. В момента по света има 1,5 милиарда леки автомобили и пикапи, посочи Йонко Мермерски.  

Литият се добива под формата на сол, тъй като е много лесно възпламеним. "Той се запалва при допир с въздух или с вода, т.е. той не се гаси с вода. В момента, в който тази батерия се дехерметизира и влезе кислород в достъп с лития, започва един процес на горене, който много трудно може да бъде овладян. При запалване се заравя със смес от различни инертни вещества. Затова не е разрешено паркиране на електромобили на много места в многоетажни паркинги за автомобили, защото когато се запали, подпалва всичко около себе си“, обясни специалистът. 

Спирачният път на електромобилите е много по-голям от този на автомобил от същата категория с двигател с вътрешно горене. "Поради това, че една 100-киловатчасова батерия тежи около 800 кг, спирачният път на електромобила е толкова дълъг, колкото на малък камион. Това в ръцете на един шофьор категория А е доста голям проблем“, обясни проф. Мермерски.  

Той отбеляза, че за зареждането на батерията на един електромобил е необходимо електричество, сравнимо с потребяването на едно домакинство за цял месец. 

Според проф. Йонко Мермерски основната причина за многото тежки инциденти по пътищата се дължи на липсата на наказания за нарушителите на пътя. Тежките нарушения са резултат от системни проблеми, смята той.  

Той направи сравнение със САЩ, където е много по-лесно да се придобие свидетелство за управление на МПС, отколкото у нас. Там обаче културата на поведение и обществените норми са различни. "Освен това застраховките за гражданска отговорност там са пропорционални на това колко добро е шофьорското ти досие и колко нарушения си направил. Разликата е в пъти“, обясни проф. Мермерски. 

Въвеждането на подобна мярка и у нас според него би намалило драстично нарушенията на пътя.  

Доказано е, че само с увеличаване на наказанията за нарушения на пътя те не спират. Трябва да има по-добър контрол на пътя и повишаване събираемостта на глобите. Това пък каза водещата Цвети Капитанова. 

Идеите за законодателни промени, касаещи младите шофьори, са много и те включват поставяне на видеорегистратори в колите, увеличаване на часовете за шофиране, шофиране с придружител, шофиране само в светлата част на деня. "Но възпитанието и образованието стоят в основата. Когато човек има арогантно поведение и е самонадеян, той това го пренася и на пътя и избива комплексите си там“, заяви тя. 

Липсата на контрол и ефективни наказания, според нея водят до системни нарушения на пътя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: