Производители предупреждават: Медът под 8 лв. за кило е фалшив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (14)
10:33 / 27.03.2012
2699
Цената на истинския мед е поне 8 лева за килограм, а сладката стока, която се продава по-евтино, вероятно е фалшива или натъпкана с евтини имитации на лечебната храна. Това съобщи пчеларят Илия Цонев. Заради свития пазар в кризата цената трудно ще тръгне нагоре, но има опасност от злоупотреби, смята той. След тежката зима половината кошери са пълни с измрели пчели, констатират със съжаление производителите. В края на април очакваме да отпаднат още 10 - 15 на сто от пчелните семейства, уточни зам.-председателят на националната браншова организация "Български пчеларски съюз" Ефрем Моллов.

Според него причините за унищожените насекоми са комплексни. Лошото време не е единственият виновник за тежкото положение, в което изпада бранша, каза той. Студът не убива пчелите, твърди пък Илия Цонев. Според него натровените от пестициди през миналото лято пчели са загубили имунитет и не могат да се справят с допълнителните трудности. През тази пролет медоносните насекоми ще излязат по-късно на паша, като по този начин ще бъде пропуснато събирането на лечебна храна от рапицата и акациите. Медът от акация е един от най-скъпите и полезни продукти. Той остава светъл и кристализира бавно, заради високото съдържание на плодова захар може да се използва и от диабетици.

Захарта, с която работим, има добавки, които я променят и това се отразява на изхранването на пчелите, алармира Моллов. Поставена в кошерите, тя ставала на бледа каша, а за проблема изобщо първи алармирали хората, които си правят ракия, понеже цуйката не ферментирала добре.

През 2012 г. ще закърпим положението при цените и няма да ги повишаваме, каза Моллов, но отрасълът ще се възстановява между 3 и 5 години. Затова тази тема ще се дискутира постоянно. За да няма поскъпване на течната сладост, вероятно ще се наложи от страната да бъде намален износът, а някои големи производители неизбежно ще претърпят загуби, защото трудно ще изпълнят договорите си за експорт, прогнозира експертът.

Около 120 лева струва едно пчелно семейство, студът обаче е ударил и производителите на пчелни отводки и майки и затова от бранша се притесняват, че няма да има достатъчно пчели, за да възстановят измрелите.

Пчелното млечице е най-скъпият продукт, който правят пчеларите у нас, цената му е 1000 лева на килограм, продава се в 10-грамови опаковки по 10 лева. За пчелен прашец се дават по 5 - 6 лева за 100 г, от прополиса пък се прави спиртен извлек, който струва 3,50 лева за 25 мл.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).