Прокуратурата се самосезира за случая с битото от съученици дете в Ямбол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:51 / 24.04.2017
998
Районна прокуратура - Ямбол се самосезира по репортажи от медии относно случай на причинено насилие на дете в ОУ "Христо Смирненски", находящо се в гр. Ямбол. По случая е образувана проверка, която е разпоредена от наблюдаващия прокурор.

В хода на проверката трябва да се установи дали по отношение на детето е проявявана агресия. Трябва да бъде установено кога, къде, при какви обстоятелства и от кого е причинено насилието. Поради какви причинни е възникнал инцидента, какво е провокирало и довело до причиненото насилие. Причинени ли са телесни увреждания на детето и в какво се изразяват същите. Трябва да бъде установено дали е извършено в учебен час или в по време на междучасие, както и къде точно е нанесен побоят - в сградата на училището - учебна стая, коридор или извън нея. Към този момент кой е бил дежурният учител и същият бил ли е запознат със случая. По време на побоя присъствали ли са учители, възпитатели, охрана и били ли са уведомени същите за възникналия инцидент. Предприети ли са мерки и действия за преустановяване на инцидента - какви, ако не са - поради какви причини.

Проверката трябва да установи касае ли се за системен тормоз над детето в училището и в случай, че е така - да се изследват обстоятелствата по всички случаи на проявено насилие над него.

Проверката трябва да установи дали по отношение на дете - приятелка на пострадалата също е упражнявано насилие или е отправена заплаха за живота й. В случай, че е така - да се установи кога, къде и от кого и по какъв начин е упражнено насилие спрямо нея и в какво се изразява заплахата. Как е възприета заплахата от детето и страхува ли се то за живота си.

Трябва да бъде установено извършена ли е проверка от РИО в гр. Ямбол относно случая и какви са резултатите от нея. Трябва да се съберат и характеристични данни за извършителите, водят ли се на отчет те в Детска педагогическа стая и дали са прилагани възпитателни мерки спрямо тях по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Проверката е възложена на ОД на МВР - Ямбол и трябва да бъде извършена в срок от 10 дни.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).