Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учител изтегли кредит и вложи всичките си спестявания, за да съхрани българското
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 25.09.2022Коментари (0)726
©
Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прадядо си от село Гърнати, община Неделино, се е заел да изгради на няколко километра от Момчилград 24-годишният родопчанин Филип Синапов, разказва БТА.

Момчето от Родопите е завършило музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото от където са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има школа в Пловдив.

Идеята на младежа е да възстановява, опазва и показва традиции и обичаи от миналото. За това държи и къщата да е автентична. Тя е в характерния за Родопите стил, като дори покривът ѝ е от тикли. "Това беше предизвикателство, защото тикли не се намират лесно. С тях се сдобих от старо сечище, а майсторите, които да ги поставят бяха в по-напреднала възраст и се радвам, че успях да ги убедя“, споделя Филип.

Защитил научна степен в областта на фолклористиката, той е възприел създаването на фолклорна къща-музей като кауза в съхраняването на народната памет в Родопите. 

"Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, защото те се губят. Ето например преди по-малко от три месеца загубих прабаба си, която почина на 93 годишна възраст. Преданията й, историите и отделно тъкачеството ми е изцяло предадено от нея и го нося като дълг, че тези знания трябва да бъдат предавани и на други“, споделя родопчанинът.

Намеренията на Филип са посетителите на къщата-музей да се докосват до цялостния процес на създаване в областта на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова изградената сграда е само част от проекта му. Около нея ще има плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица.

"Именно тук житото ще бъде в нивата, ще се вижда как се ожънва, как се вършее, как се правят снопи, как след това се мели на ръчна мелница, как брашното се пресява и се пече в пещта, защото къщата ще има и едновремешна пещ“, обяснява Филип.

В начинанието си младежът е сам. А за да го осъществи е вложил всичките си спестявания. Теглил е и кредит. Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща-музей ще включва и експозиция на типичните одаи. Дейностите във фолклорната къща-музей младежът ще извършва сам, а при необходимост ще разчита на помощта на свои колеги.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: