Всеки трети българин се нуждае от жилище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:54 / 07.04.2022
632
“Проблемът с липсата на жилище е широко разпространен в българското общество и засяга различни социални групи. Поне 2,5 млн. българи отговарят на условията за получаване на общинско жилище. Те живеят при по-малко от 15 кв. м. на човек от домакинство, което се приема за пренаселено жилище.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Стефан Кръстев един от авторите на доклада “Дом за всеки мисия (не) възможна?“ и допълни:

“Всеки трети българин, 30% от населението на България, съвсем официално определено от държавата, е в жилищна нужда.“

“Общините се единствените проводници на някаква обществена жилищна политика. Жилищната политика в България поне в последните 15 години е делегирана от държавата на общините и се разглежда като социален проблем, към който те са отговорни. Общините обаче почти не разполагат нито с финансови, нито с материални ресурси, за да се справят самостоятелно. Дори община като София, която има годишен бюджет от 2 млрд. лева, но има много ограничени инструменти за провеждане на социална политика в жилищната сфера. 

Разгледахме статистики как се променя броят общински жилища през годините. От 1993 г. насам, когато тези жилища са били 120 000 на територията на София, в момента те са крайно недостатъчни – по-малко от 9000, а имащите право на такова жилище, записани в картотетките само в момента, са повече от 10 000. Чакането за такова жилище продължава много дълго. Освен, че са много малко, общинските жилища често пъти се дават и в много лошо материално състояние", казва Кръстев. 

Центровете за временно настаняване в София са три, с общ капацитет около 510 човека. Те са единствената алтернатива на недостига на общински жилища за много хора. Там хора продължават да живеят по две-три и повече години.

“Направихме едно изчисление, за да се решат най-належащите проблеми. По анализите на държавата има нужда от 85 000 социални жилища, за което е  необходимо да се отделят около 2 млрд. евро", допълни Стефан Кръстев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).