Вътрешният министър коментира задържането на Бойко Борисов и имало ли е превишаване на правомощия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
21:14 / 24.08.2022
1181
Нямам достъп до материалите за задържането на Бойко Борисов, защото са в съда. Запознах се със съдебния акт. Пристъпило се е към този арест без събрани годни доказателства. След тези действия е нормално да има санкции. Нямам никакво отношение към този арест и не мога да го коментирам. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в предаването "Още от деня“ по БНТ.

"В първите дни, аз бях убеден, че МВР е действало правилно. В течение на времето стана ясно, че годни доказателства не са били събрани и се е пристъпило в аванс към този арест“, добави той.

На въпрос дали е имало превишаване на правомощията на служителите на МВР, министър Демерджиев заяви: "Ако има сигнал – ще го проверя. Към момента няма данни за превишаване на правомощията на служителите на МВР“.

"По делото "Хемус“ има установени нарушения. Установени са тегления от 60 млн. лева, изтеглени на каса, при изключително странни обстоятелства. Това няма да е медиен фойерверк. Работеше се активно от СДВР по случая и има две започнали досъдебни производства. Вярваме, че ще се разкрият още свързани случаи във връзка с изграждането на АМ "Хемус“. По тези досъдебни производства имаше откровен саботаж от страна на Прокуратурата.

Свидетелите са искали да разкрият схемата, но понеже Прокуратурата е отказала, те са се разколебали. Случаят "Хемус“ можеше вече да е разплетен. Надявам се да има привлечени под отговорност и други хора. В рамките на разследването има случаи за незаконно разходване на средства, пране на пари, авансово усвоени над 1,2 млрд. лева без да има строителни действия, влагани са пари в незаконно строителство и т.н.“, каза вътрешният министър.

"Не смятам, че трябва да се води война с Прокуратурата. Ако се натъкнем на саботаж в работата си, ще уведомим обществото и ще потърсим отговорност, подчерта служебният вътрешен министър по повод евентуалния корпоративен вот. Аз смятам, че Иван Гешев не е подходящ за главен прокурор и съм се аргументирал, но това не ми пречи да изпълнявам правомощията си“, заяви Иван Демерджиев.

Виж коментарите (2)

Още по темата (181):
12.12.2023 Прекратиха разследването, по което задържаха Борисов и Горанов - нямало доказателства
21.03.2023 Държавният департамент смята ареста на Борисов за незаконен, зове за действия срещу "Възраждане"
31.12.2022 Съдът реши окончателно: Арестът на Горанов на 17 март е незаконен
16.11.2022 Севдалина Арнаудова иска да съди "Продължаваме промяната"
01.11.2022 Обрат: Арестът на пиарката на Борисов - Севделина Арнаудова е незаконен
18.10.2022 Арестът на Севдалина Арнаудова е законен
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).