Здравният министър във Варна: Извънредната епидемиологична обстановка ще бъде удължена до края на септември!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:40 / 25.08.2020
4642
Извънредната епидемиологичната обстановка в България ще бъде удължена  до края на септември. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Varna24.bg

Министър Ангелов посочи, че утре в Министерския съвет ще бъде внесен доклад от Министерството на здравеопазването с искане за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Здравният министър каза, че към този момент здравната система е стабилна и подчерта, че заболеваемостта от коронавирус в България намалява в последните две седмици.

Министърът обясни,че към този момент не се обсъжда възможността за връщането на маски на открито от есента, както и засилване на мерките.

"От утре във Варна ще заработи координационен център, който ще бъде разположен на Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Света Марина", която се намира на територията на Окръжна болница. Всяка една линейка, която пристигне с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционост. Той ще разпределя този пациент към кое болнично заведение да бъде насочен за лечение. При увеличаване на пациентите имаме готовност да настаняваме пациенти в МБАЛ - Девня и в "Еврохоспитал, като очакваме директорът на РЗИ-Варна да предприеме действия за сключване на договор със здравната каса на "Еврохоспитал".

По отношение на двата дома за възрастни хора във Варна в "Св. Георги" има 94 положителни, като при повторнитетестове всичките лица от персонала са с отрицателни тестове и едва 9 от домуващите са с положителни повторни тестове. Те са в добро състояние. Починалите до момента са 6. В Дом "Гергана" от общо 121 потребители 22 са положителни, 19 са вече излекувани, трима са положителните след направените контролни тестове" , допълни министър Ангелов.

Според него здравната ни система ще издържи на натиска на вируса. По отношение на лекарка с коронавирус, настанена в среднотежко състояние с дихателна недостатъчност в МБАЛ "Св. Марина", министърът обясни, че вече е доставена плазма и се надява тя да спомогне за подобряване на състоянието й. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).