Иван Ланджев: Наградата "Букър" за Георги Господинов е в плюс за цялата българска литература

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:01 / 24.05.2023
841
Наградата "Букър“ за романа "Времеубежище“ на Георги Господинов е безспорен, несъмнен, истински повод за национална гордост. Тези постижения са в плюс за цялата българска литература, тъй като се повдига разговор за нея. Това каза поетът, сценарист и писател Иван Ланджев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Успехът е личен, на автора и преводача Анджела Родел, но наградата е важна за България и за българската литература. "Ако наистина сме нация, която се идентифицира с книжовността си, наградата на Георги Господинов би трябвало да е повод за гордост на всички. Има много лесен и надежден тест за характера на човека и той се съдържа в това да видим как човек реагира в най-светлите и радостни мигове на свой колега, особено що се отнася до такива сфери на дейност като изкуството, които са чиста меритокрация – в крайна сметка тук се съди по заслугите“, коментира Иван Ланджев.  

Писателят определи 24 май като любим за него празник, защото той е един от малкото поводи за обединение на нацията. "Винаги много се вълнувам и ми е много приятно от това, че по някакъв непринуден начин, почти неволно, ние ставаме единодушни, дори да е за 24 часа на 24 май. Защото особено напоследък, ние за нищо не сме единодушни, обществото е ужасно разделено. Има много политически манипулатори, които имат интерес от това да държат обществото разделено. Обаче на 24 май сякаш сме обединени. Това е най-безспорният ни празник. Много е любопитен и в международен контекст, защото обикновено чужденците се чудят как така имаме Празник на буквите, словото, писмеността и културата. Много интересна концепция е и ми се струва, че е адски важно да го пазим“, подчерта Ланджев.  

Българският език по думите му е по-голям от държавата. "Тук не става въпрос за патриотично изказване, а за проста аритметика – езика го говорят повече хора, отколкото има в държавата. В България има 6,5 милиона човека, по целия свят български говорят около 9 милиона човека. Освен това езикът остава и след държавата – вижте гибелта на най-големите империи, а езиците им продължават да съществуват под една или друга форма. Римска империя няма, обаче латинският език живее във факултетите по класическа филология“, посочи писателят.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
22.09.2023 Георги Господинов: Пропагандата иска да ни обясни света за три минути
17.09.2023 Голяма опашка се изви в Болоня заради българин
03.08.2023 Министърът на културата награди Анджела Родел за превода й на романа "Времеубежище"
16.06.2023 Министър Кръстев връчи голямата награда "Христо Г. Данов" на Георги
Господинов
10.06.2023 Георги Господинов вече се превърна в обединител на нацията, почитат го и сънародниците ни зад граница
04.06.2023 Георги Господинов за Панаира на книгата: Върна ми се хубавото усещане, че радостта събира
Още новини от Любопитни новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Авиокомпания предлага по-атрактивни цени на билетите за почитател...
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).