Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво означава буквално да проспиш 20 години от живота си?
Автор: Екип Varna24.bg 18:27 / 25.05.2023Коментари (0)545
©
Много хора по света си мечтаят да поставят рекорд за "Гинес", но не е и да попаднат неволно в книгата за постижения, проспивайки 20 години от живота си.

Именно това се случва на жителката на Днепропетровска област Надежда Лебедина, заспала през 1954 г. и се събудила 20 години по- късно. Една вечер 34 годишната тогава Надежда се скарала много сериозно със съпруга си. Конфликтът предизвикал у жената нестабилно емоционално състояние, в което тя легнала да спи. На следващия ден Надежда не се събудила. Изплашените й роднини извикали медици. Обезкуражените лекари вкарали жената в психиатрична клиника, където й поставили диагнозите "шизофрения" и "кататонен ступор".

Надежда останала в клиниката четири години, след което майка й я взела вкъщи.

На петата година от съня, съпругът на Надежда починал. Десетгодишната им дъщеря се оказала в детски дом, защото баба й, която се грижила и за Надежда не е имала възможност да я възпитава. Самата Надежда признава, че през цялото време е чувала какво се е случвало около нея, но не е могла да реагира. Не е била в сили дори да помръдне пръст.

Постепенно сънят ставал все по- лек. Тя можела да движи главата си, ръцете, а също така се хранела, но не се събуждала.

През 1974 година почива майката на Надежда и точно в този момент жената се пробужда. По-голямата й сестра Анастасия влязла в стаята и видяла, че майка им е починала. До нея лежала плачещата Надежда.

Първоначално жената не повярвала, че е спала двайсет години. За учудване на лекарите, тя се адаптирала към новия живот сравнително бързо. Приела порасналата си дъщеря, заинтересувала се от иновациите, които е пропуснала.

Трябва да се отбележи, че когато Лебедина се събудила, тя изглеждала на възрастта, на която е заспала – 34 години. Но след пробуждането, организмът й стремително започнал да наваксва пропуснатото.

Според лекарите Надежда Лебедина стареела не с дни, а с часове, косата й се прошарила, а лицето – сбръчкало. Жената изкарва още 20 години. Японска телевизия снима филм за нея, канят я да чете лекции в чужбина, но властта не я пуска. Вписана е в Книгата с рекордите на Гинес като човека, спал най-дълго.

Надежда Лебедина почива на 74 годишна възраст.

Статистически е установено, че жените по-често изпадат в летаргия. Всъщност, рекордът по продължителност на такъв сън е на норвежката Августина Легард - 22 години, но той не е регистриран в "Гинес" и по тази причина не е записан в книгата с постижения. Легард заспива веднага след раждане през 1919 г., а когато се събужда през 1941 г., иска да й донесат бебето да го накърми, пише "България Днес". Вижда обаче до леглото си своя остарял съпруг и вече порасналата си дъщеря.

През 2007 г. от летаргия се буди американката Грета Старгъл. Тя е на 3 г., когато родителите й умират в автомобилна катастрофа, а тя оцелява. Проспала е 17 години. Летаргията забавя не само стареенето на тялото, но и умственото развитие. Първото, което поискала 25-годишна девойка от Буенос Айрес след събуждане от летаргичен сън, било да си поиграе с кукли. Тя заспала, когато била на 6 години, и така и не разбрала, че е пораснала.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: