"Морски сополи" убиват Мраморно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:46 / 09.06.2021
1786
От 8 юни в Турция е обявен план за спасяване на Мраморно море от морската слуз, която е обхванала повърхността му, съобщават информационните агенции.

Плътна, кафява, мехурчеста пяна, наречена "морски сополи“, е покрила бреговете на Мраморно море, разтревожи жителите на Истанбул и застрашава морския живот. Тази естествена слуз е документирана за първи път в Турция през 2007 г., когато е била забелязана и в части от Егейско море близо до Гърция. Но това огнище е най-голямото в историята и според експертите е комбинация от замърсяването и глобалното затопляне, което ускорява растежа на водораслите, отговорни за слузестата утайка.

Турското министерство на околната среда и градоустройството съобщава, че за да се запази биоразнообразието на Мраморно море, то ще бъде обявено за защитен район и поставено под закрила до края на годината.

Почистването на морската слуз ще се извършва денонощно, а пречиствателните станции в района ще бъдат превърнати в съоръжения за биологична обработка на отпадните води. Като част от кампанията се предвижда в срок от три месеца да се актуализират стандартите и регулациите за изхвърлянето на отпадни води.

Ще се насърчава употребата на прочистени отпадни води и въвеждането на техники за чисто производство – предвижда се до 2030 г. Турция да увеличи с 15% употребата на такива води.

Всички турски градове по бреговете на Мраморно море ще трябва да преминат към нулеви отпадъци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Авиокомпания предлага по-атрактивни цени на билетите за почитател...
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).