Няколко прости правила за поддържане на спалното ви бельо като ново

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:47 / 23.08.2021
1160
Когато пазаруваме всички искаме спалното бельо  да бъде достатъчно издръжливо във времето и да изглежда като ново колкото може повече. В настоящата статия ще ви дадем няколко прости правила за поддържане на спалното ви бельо като ново:

- Преди първа употреба изперете спалното си  бельо  отделно с хладка вода и препарат. Излишното багрило за тъкани обикновено се отделя по време на първото пране.

- Изперете бельото от обратната страна, за да запазите цветовете свежи възможно най-дълго.

- Перете спално бельо в пералнята по цветове.

- Не препълвайте пералната машина, тъй като по-късно ще бъде трудно спалното бельо да се глади.

- Използвайте само течен препарат за пране, тъй като праховете често съдържат агресивна белина, която много бързо ще направи спалното ви бельо да изглежда износено и цветовете ще се протрият и избелеят.

- Препоръчваме да използвате омекотител, който поддържа еластичността на влакната и по този начин издръжливостта и здравината на спалното бельо.

- Избягвайте да сушите прането си под пряка слънчева светлина - колкото и стабилни да са цветовете, те могат да избледнеят на слънце. Не използвайте високи температури при сушене в сушилня.

- Не забравяйте да прочетете и следвате инструкциите и етикетите за поддръжка и пране за всеки закупен продукт.

На каква температура можете да перете спално бельо?

Всичко зависи от материала и дизайна. По принцип  40 градуса всъщност са достатъчни. За  цветното спално бельо трябва да е само 60 градуса, ако тъканта е много замърсена, в противен случай цветовете заплашват да избледнеят. Не забравяйте обаче, че акарите благославят временното само при тази температура.

С  брилянтно бяло  можете да достигнете до 95 градуса с температурата. Това обаче напряга влакната, консумира повече енергия и вече не е необходимо със съвременни, високоефективни препарати като Lenor.

Изпиране на  спално бельо и юргани - заедно или по-скоро отделно?

Това зависи от какъв материал са изработени. Ако са идентични, те могат да издържат на една и съща температура и могат да бъдат поставени в машината заедно. Въпреки това се препоръчва внимание с цветовете. Ако те са много различни, текстилът трябва да се пере поотделно.

Ако е направен например от микрофибър, обикновено не може да издържи повече от 30 градуса. Микробите обаче се убиват надеждно само при 60 градуса. Ето защо нашата препоръка е : Когато купувате, обърнете внимание на температурата, при която можете да перете спалното си бельо.

Източник: spalnobelio.bg/blog  

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).