Проф. Знеполски: Георги Господинов се превръща в своеобразна витрина на изолираната ни литература

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
17:59 / 24.05.2023
1796
Приносът на Георги Господинов към нашата култура е безценен. Наградата, която той получи го превръща в една своеобразна витрина на нашата изолирана малка литература на един локален език. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Ивайло Знеполски, културолог и бивш министър на културата. "Много съм щастлив, че съм приятел с него и вярвам в таланта му и че той може да оползотвори капитала, който получи", добави той.

По думите му в областта на науката има едно предупреждение, че само тези, които са в една строга определена рамка, могат да направят постижение или само те заслужават да се нарекат специалисти в една област: "Човек трябва да следва вътрешните си пориви и интереси и да види по какъв начин могат да се съчетаят с дневният ред на обществото. Според мен науката днес е едно свободно поле, тъй като и през медиите, и през литературата нахлуват толкова много идеи и проблеми, че е много трудно да останем затворник на една от тях".

Проф. Знеполски посочи българската дума "свобода" за негова любима и обясни защо: "Няма нищо по-страшно от не свободния човек: "Без човек да се чувства свободен и реално да бъде свободен, той не може да направи нищо съществено - не може да бъде себе си, не може да развие потенциала си, не може да се чуства щастлив, не може да се чувства полезен. За съжаление обаче и в режим на свобода има хора, които се чувстват не свободни, затънали са в съображения, страхове, двойни сметки, хора, които продължават да бъдат подчинени.

Виж коментарите (1)

Още по темата (29):
01.05.2024 Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
22.09.2023 Георги Господинов: Пропагандата иска да ни обясни света за три минути
17.09.2023 Голяма опашка се изви в Болоня заради българин
03.08.2023 Министърът на културата награди Анджела Родел за превода й на романа "Времеубежище"
16.06.2023 Министър Кръстев връчи голямата награда "Христо Г. Данов" на Георги
Господинов
10.06.2023 Георги Господинов вече се превърна в обединител на нацията, почитат го и сънародниците ни зад граница
Още новини от Любопитни новини:
Една звезда на 82: Тя e известна актриса, която произхожда от въз...
Слабото място на хиляди шофьори
Вижте за колко милиона се продава имението на Матю Пери
Нов български трилър на холивудски режисьор и с участието на Кера...
Ще останем ли без Благодатен огън?
Маги - гадже на бившия годеник на Анелия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).