Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Той получава двойка по музика, а след това се превръща в един от най-виртуозните музиканти на всички времена
Автор: Цвети Христова 17:14 / 18.09.2023Коментари (0)1066
© Уикипедия
Той е рок и блус-китарист и певец. Роден е на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл. Той оказва огромно влияние върху развитието на музиката. Повлиян е от блус-китаристи като Мъди Уотърс, Би Би Кинг. Започва да концертира под името Джими Джеймз. Познахте ли го? Става въпрос за Джими Хендрикс, а Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Джими Хендрикс е един от най-добрите американски изпълнители на 20-те години на миналия век. Считан е за един от най-великите изпълнители и китаристи на всички времена.

Джони Алън Хендрикс, преименуван на Джеймз Маршал Хендрикс през 1946 година, в памет на починалия брат на баща му. През 1965 г. сформира групата “Джими Джеймз енд Флеймс" и свири в клубовете на “Гринич Вилидж". В Лондон създава триото “Икспириънс" заедно с Ноел Рединг – китара, и Мич Мичъл – ударни инструменти, с което записва първия си хит “Хей, Джо" и най-значимите си албуми. Свири на фестивалите в Монтерей (1967 г.) и Уудсток (1969 г.). След това създава групата “Бенд ъф Джипсис", която съществува само няколко месеца. Последният му голям концерт е на о. Уайт (1970 г.). Умира в Лондон от свръхдоза наркотик.

Родителите му се развеждат през 1951 г., а майка му умира през 1958 г., когато той е 16-годишен. Джими е силно привързан към баба си по майчина линия, която е индианка (чероки) и от която наследява силното чувство на гордост и уважение към корените си.

След смъртта на Люсил, Ал подарява на сина си едно укулеле и по-късно му купува акустична китара за 5 долара. Любопитно е, че през същата година единствената му двойка в училище е по музика. Джими Хендрикс, който е левичар, използва това много умело. Музикални инструменти се произвеждат за десничари, така че Джими започва да свири на китара, като я обръща с главата надолу. Първата си акустична китара той получава на около 16-годишна възраст.

Това, което вдъхновява Хендрикс в младежките му години, е едно участие на Елвис Пресли в Сиатъл. След като свири в няколко местни групи, Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист, за да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола. По-малко от година след това е уволнен по здравословни причини, тъй като счупва глезена си при парашутен скок. През 1966 г. Джими сформира своя група, Jimmy James and the Blue Flames, и се установява в Ню Йорк. Китаристът Чаз Чандлър го отвежда в Англия, като му помага да сформира групата The Jimi Hendrix Experience с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Първият сингъл на Джими е вариант на песента "Hey Joe“, която е стилизирана блус песен, написана от Били Робъртс и която по това време е "стандарт“ за рок-групите. Джими прави революция в жанра рокендрол, след като песента е записана по новаторски начин, като смесва рок и блус. Успехът на Хендрикс се затвърждава с песните "Purple Haze“ и "The Wind Cries Mary“, които заедно с "Hey Joe“ са хитове в Топ 10 класацията.

Славата на Jimi Hendrix Experience продължава да расте след първия албум на групата - Are You Experience. Хитове като "Red House“, "Highway Chile“ и "Remember“ – се изкачва до пето място в класацията Billboard 200. Хендрикс, заедно с приятелката си Кати Ечингам, се установява в Лондон и наема квартира на улица "Брук“ 23. Любопитен е фактът, че на улица "Брук“ 25 през 18 век е живял бароковият композитор Георг Фридрих Хендел и Хендрикс е бил видимо доволен от това съвпадение.  

Хендрикс е известен с перфекционизма, който влага в записите на музиката си. Всяка песен е записвана безброй пъти, докато той открие правилното ѝ звучене ("Gypsy Eyes“ e записвана 43 пъти). В САЩ Джими Хендрикс изнася представлението на живота си на поп фестивала в Монтерей, който се провежда през 1967 година. В края на шоуто той запалил китарата си пред изпаднала в екстаз публика. Така се ражда легендата Джими Хендрикс. През същата година той издава и втори албум, който се изстрелва на върха на класациите при излизането си. Той се  нарича Axis: Bold as Love. По време на създаването на албума се проявява невероятният му талант да пише песни. Третият албум – Electric Ladyland – има хитове като "All Along the Watchtower“. Той е издаден през 1968 година. Освен че е единственият му албум номер едно, това е и най-успешния му в търговско отношение албум.

Разширяването на музикалните хоризонти на Хендрикс е съпроводено с влошаването на отношенията му с Ноел Рединг и през 1969 The Jimi Hendrix Experience се разпада. Той е арестуван на летището в Торонто, след като в багажа му е открит хероин. Хендрикс е освободен след гаранция от 10 000 долара. По-късно е оправдан, тъй като властите намират за убедителни твърденията му, че наркотикът е подхвърлен в чантата му от почитател, без негово знание. През август 1969 Хендрикс сформира нова група, наречена Gypsy Suns and Rainbows.

Със своите албуми и песни, оглавяващи класациите на САЩ и Великобритания през 60-те години на миналия век, известният певец, автор на песни и китарист печели фенове по целия свят със своето сценично присъствие и новаторско звучене. В кратката си музикална кариера, продължила около пет години, той  издава много хитове, сред които са първият му сингъл "Hey, Joe“, "All Along the Watchtower“ и "Purple Haze“. 

През кариерата си на музикант Хендрикс е притежавал различни китари, включително и един Gibson Flying V, която той оцветява с психиделични рисунки. Все пак китарата, която най-вече е свързана с неговото име е Fender Stratocaster или "Strat“. Някои считат, че Хендрикс е допринесъл най-много, за да стане Stratocaster най-продаваният модел китари в историята. 

През юли 1970 година той свири пред най-голямата си публика – 400 000 души на поп фестивал в Атланта, Джорджия, а през август е последното му появяване във Великобритания на Isle of Wight Festival с Мичъл и Кокс. Хендрикс изразява на сцената разочарованието си от желанието на публиката да слуша само старите му хитове. 

На 6 септември 1970 г. е последното му изпълнение на живо в Германия, където е освиркан от публиката. Седмица по-късно на сутринта на 18 септември е намерен мъртъв в апартамент на хотел "Samarkand“. Той прекарва нощта с германската си приятелка Моника Данеман и умира. И трите албума на Джими попадат в класацията на 500-те най-велики албума на всички времена според Rolling Stone. Посмъртно получава звезда на Холивудската алея на славата на 14 ноември 1991 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: