Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени откриха на какво се дължи любовта ни към кафето и черния шоколад
Автор: Екип Varna24.bg 19:37 / 20.05.2025Коментари (0)209
©
Предпочитанията към кафето и натуралния шоколад могат да бъдат генетично обусловени, смятат учени от Северозападния университет в САЩ. Изследването в сп. Scientific Reports показва, че хората с по-бърз метаболизъм на кофеина по-често избират горчиви продукти, като еспресо и натурален шоколад. Това обаче не се дължи на вкусовите възприятия и качество на продуктите, а на асоциацията между горчивината и усещането за бодрост. Поради по-бързото усвояване на кофеина, стимулиращият му ефект трае по-кратко, което води до желание за консумация на повече кофеин, за да се поддържа енергията.

В рамките на изследването учените са анализирали данни от над 126 000 участници от Британския биобанк и други американски проучвания, които са предоставяли информация за хранителните си навици и предпочитания към напитки, включително дали добавят захар или мляко в кафето си. Генетичният анализ разкрил връзка между определени гени и склонността към консумация на горчиви продукти, пише Puls.bg.

Тези открития могат да обяснят защо някои хора предпочитат черно кафе и горчив шоколад, докато други избират по-сладки варианти. Освен това, те подчертават ролята на генетиката в оформянето на вкусовите предпочитания и навици.

Независимо от това дали харесваме вкуса на кафето, освежаващият му аромат или го търсим заради ободряващия му ефект или навик да го пием, кафето неминуемо има своите ползи за здравето, както и някои популярни вреди. На фона на това, че дехидратира организма и повлиява кръвното налягане, ползите на кафето са далеч повече за изброяване. 

Ето ги, включително и любопитни резултати от проучвания на ефектите на натуралния шоколад върху здравето: 

Наскоро проведено изследване сред корейски жени се фокусира върху връзката между консумацията на кафе и маркерите за метаболизма на глюкозата, особено инсулиновата резистентност. Оказва се, че консумацията на две или повече чаши черно кафе на ден е обратно пропорционално свързана с инсулиновата резистентност. Резултатите показват, че жените, които консумират повече черно кафе, имат по-нисък риск от повишени нива на HOMA-IR (индекс за инсулинова резистентност) и инсулин на гладно. Това предполага, че черното кафе може да има защитен ефект срещу диабет тип 2. Разбира се, тук отпадат комбинациите на кафе със захар и/или сметана.

Друго мащабно корейско проучване разглежда връзката между консумацията на кофеин, продължителността на съня и психичното здраве, като се фокусира върху суицидните мисли сред работещите на смени. Изследването анализира данни от Корейското национално здравно и хранително проучване, като категоризира участниците според дневния прием на кафе и работните модели. Резултатите показват, че увеличената консумация на кафе е свързана с по-дълго работно време и намалена продължителност на съня. До тук обаче свършват позитивите в това изследване – хубавата новина за работодателите е, че кафето наистина е свързано с увеличената продължителност продуктивност при служителите, включително и на медиците с неблагоприятните смени на работа при тях. Уви, увеличената консумация на кафе сред здравните работници в Южна Корея разкрива и тежката тенденция към по-висок риск от суицидни мисли. Очевидно е, че този резултат е повлиян от професионалните фактори, което подчертава сложната връзка между кофеина, работните модели и психичното здраве, заключава самото проучване.

За да останем по-позитивни, нека отбележим резултатите от едно голямо проспективно кохортно изследване, което е проследявало голям брой хора за по-дълъг период от време. В него изследователите разглеждат връзката между редовната консумация на кафе и риска от развитие на хронични чернодробни заболявания. Анализирали са данни от UK Biobank. И така стигат до констатацията, че консумацията на кафе е свързана с по-нисък риск от развитие на различни хронични чернодробни заболявания, включително хронично чернодробно заболяване и цироза. Интересно е, че ползите се наблюдават както при консумация на обикновено кафе, така и на безкофеиново, което предполага, че комбинацията от съставки в напитката дава тези защитни ефекти.

Наред с нарастващия брой доказателства, че редовната консумация на кафе може да има защитен ефект върху черния дроб не бива да се забравя за потенциалната защита срещу невродегенеративни заболявания. Няколко проучвания показват, че редовната консумация на кафе може да бъде свързана с по-нисък риск от развитие на Алцхаймер и Паркинсон. Смята се, че кофеинът и други биоактивни съединения в кафето могат да имат защитен ефект върху мозъчните клетки.

Кафето подобрява и когнитивната функция и настроение. Кофеинът знаем, че подобрява бдителността, концентрацията, но и времето за реакция и паметта. Освен това, някои изследвания показват, че консумацията на кафе може да бъде свързана с по-нисък риск от депресия.

И за да не пренебрегнем какаото, като представител на горчивите любими продукти, трябва да отбележим, че има няколко изследвания, които обръщат внимание на положителния ефект на флаванолите му върху когнитивната функция – това са памет, концентрация и скорост на обработка на информация. Тази негова полза е особено забележима при консумацията на какао от по-възрастни хора и при състояния на когнитивно увреждане.

Какаото и натуралният шоколад са полезни за сърдечносъдовата система. То е богато на антиоксиданти, които подкрепят здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Консумацията му може да помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

И защо търсим шоколад, когато сме тъжни? Вероятно, защото съзнателно или не знаем истината, че то действително може да подобри настроението. Някои изследвания предполагат, че консумацията на шоколад, особено натурален с високо съдържание на какао, може да има положителен ефект върху настроението. Това може да се дължи на няколко фактора, включително вкусовите качества, съдържанието на фенилетиламин - съединение, свързано с усещането за удоволствие, и антиоксидантните свойства на какаото.

Естествено, тези ползи на шоколада могат да се търсят само при високо съдържание на какао в него - 70 или повече процента, и все пак неговата умерена консумация. Както винаги, балансирането е ключово, независимо дали се отнася за какао или кафе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България в еврозоната
Войната в Украйна
Избори в Румъния
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: