Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
WSJ: Риши Сунак поема Великобритания във време на дълбоки политически и финансови проблеми
Автор: Иван Христов 17:52 / 24.10.2022Коментари (0)777
©
Бившият канцлер Риши Сунак, който предупреди, че икономическите планове на Лиз Тръс за Великобритания са "приказка“, спечели състезанието за неин наследник като министър-председател в понеделник, поемайки шестата по големина икономика в света във време на дълбоки финансови проблеми и политическа турбиленция, пише The Wall Street Journal.

Сунак официално ще влезе на Даунинг стрийт, след като единственият му останал съперник за поста, бившият министър на отбраната Пени Мордаунт, обяви в Туитър, че се отказва от надпреварата. "Риши има пълната ми подкрепа“, написа тя.

Възходът на Сунак до най-високата длъжност във Великобритания бележи исторически момент. Внук на индийски имигранти във Великобритания, 42-годишният мъж ще бъде първият цветнокож човек в Обединеното кралство и първият индус, който ще ръководи страната. Но успехът му ще се определя от това колко добре той се справя с нарастващите предизвикателства пред британската икономика, тъй като високата инфлация и задаващата се рецесия създават усещане за нарастващо отчаяние.

Бившият мениджър на хедж фондове пристига с мандат да внесе спокойствие в управляващата Консервативна партия след период на несравним хаос, при който страната ще бъде управлявана от трима министър-председатели в период от седем седмици – за първи път във вековната парламентарна история за Обединеното кралство. В неделя вечер неговият основен съперник за поста, колоритният, но противоречив бивш лидер Борис Джонсън, се оттегли от надпреварата за лидерство, позовавайки се на факта, че не може да обедини партията.

Сунак поема поста от Лиз Тръс, която стана министър-председателят с най-кратък мандат в британската история, след като нейната водеща икономическа програма за стимулиране на икономиката с намаляване на данъците по време на растящата инфлация беше отхвърлена от инвеститорите, което доведе до потъване на паунда до рекордно ниско ниво. Банката на Англия трябваше да се намеси на пазарите на облигации, за да стабилизира цената на държавния дълг на Обединеното кралство.

В понеделник финансовите пазари реагираха положително на победата на Сунак. Доходността на държавния дълг падна, тъй като инвеститорите залагат, че Сунак, опитен служител на хазната, ще предприеме съкращенията на публичните разходи, за да подкрепи финансите на нацията.

Сунак успя да стане премиер от втория опит, след като през лятото проведе кампания за поста в съперничество с Лиз Тръс. По време на кампанията той критикува плана на съперника си да заеме средства за незабавно намаляване на данъците. Той каза, че високата инфлация във Великобритания, която в момента е 10,1%, първо трябва да бъде преодоляна, преди да бъдат намалени данъците.

"Плановете на Лиз обещават Земята на всички. Не мисля, че можеш да си вземеш тортата и да я изядеш“, каза той през август.

Сунак загуби, но аргументите му по-късно спечелиха. Тръс беше принудена да отмени своя експеримент, за да използва нефинансирани намаления на данъците, за да стимулира икономическия растеж.

Въпреки че избирането на новия премиер засега ще успокои пазарите, неговото правителство ще се изправи пред трудни и непопулярни решения относно разходите. Очаква се Министерството на финансите на Обединеното кралство да очертае плановете си на 31 октомври за съкращаване на разходите и потенциално повишаване на някои данъци, за да запълни бюджетен дефицит от около 40 милиарда паунда,. "Изборът, който партията прави сега, ще реши дали следващото поколение британци ще има повече възможности от предишното“, заяви новият лидер в неделя.

Неговата фискална предпазливост вероятно ще намали натиска върху Банката на Англия да повиши рязко основния си лихвен процент от 2,25%. Пазарните очаквания за пика на лихвения процент на BOE през следващата година паднаха до 5% от 6% в дните след прекратяването на икономическия план на  Тръс.

По-широката перспектива обаче е мрачна, прогнозира WSJ. Сунак вероятно ще се изправи пред "зима на недоволство“, тъй като инфлацията, подхранвана от нарастващите разходи за енергия от войната в Украйна, се увеличава по-бързо от заплатите, а рецесията настъпва, която според икономистите може да продължи една година. Ранните етапи от мандата му вероятно ще бъдат белязани от работнически стачки и въпроси дали ще са необходими прекъсвания на електрозахранването, тъй като Русия ограничава износа на газ за Европа.

За разлика от повечето други богати страни, икономиката на Обединеното кралство все още не се е върнала към размера си преди пандемията, припомня американското издание. Икономиката на Обединеното кралство нарасна много слабо през трите месеца до юни, което я остави с 0,2% по-малка в сравнение с последното тримесечие на 2019 г., последното преди вирусът Covid-19 да започне да се разпространява.

"Повишената политическа и икономическа несигурност доведе до спад на бизнес активността със скорост, невиждана от глобалната финансова криза през 2009 г., ако се изключат месеците на блокиране заради пандемията“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

Сунак също е изправен пред друго потенциално по-неразрешимо предизвикателство: обединяването на партия, която е във война сама със себе си от години. Консервативната партия е на рекордно ниско ниво в анкетите срещу опозиционната Лейбъристка партия. Скорошно проучване на Opinium показва, че 23% от британците биха гласували за торите срещу 50% за лейбъристите. Социолозите смятат, че мащабът на този дефицит, съчетан с факта, че торите ще се борят за рекорден пети мандат на следващите избори през 2024 г., е потенциално непреодолим.



Още по темата: общо новини по темата: 4
20.01.2023 »
24.10.2022 »
24.10.2022 »
24.10.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: