Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Washington Post: Риши Сунак е по-богат от кралското семейство
Автор: Иван Христов 17:56 / 24.10.2022Коментари (0)1015
©
Риши Сунак е един от най-богатите хора във Великобритания и скоро ще стане най-могъщият, когато стане министър-председател, пише The Washington Post, като изданието отбелязва, че за първи път в историята жителите на Даунинг стрийт ще са по-богати от тези на Бъкингамския дворец.

Британците са свикнали да бъдат управлявани от елити – Борис Джонсън беше почти толкова елит, колкото и те – но Сунак не е просто богат, той е супер богат, което накара някои да се запитат дали огромното му богатство го прави твърде богат, за да бъде министър-председател?

Неговите поддръжници обаче казват, че именно неговият опит като канцлер и годините, прекарани в печелене на пари, го квалифицират да ръководи дълбоко пострадала нация в тези бурни икономически времена.

Сунак, бивш банкер, и съпругата му, индийската технологична наследница Акшата Мурти, имат състояние, оценявано на около 730 милиона паунда (827 милиона долара), според Sunday Times Rich List. За сравнение, в списъка за 2022 г. монархът се оценяваше на около 370 милиона паунда (419 милиона долара).

Парите на двойката идват основно от дела на Мърти в компанията на баща й Infosys. Тя също така притежава старт-ъп инкубатор Catamaran Ventures UK и има дялове в около половин дузина други компании. Двойката има най-малко три дома във Великобритания, както и имот в Санта Моника, Калифорния, оценен на около 6 милиона долара.

Според The Guardian семейство Сунак - те имат две дъщери, Кришна и Анушка - прекарват седмицата в къщата си с пет спални в Западен Лондон и уикендите в Северен Йоркшир в имение в джорджиански стил. Вестникът пише, че е "трансформиран в нещо като уелнес убежище със закрит плувен басейн на стойност 400 000 лири, фитнес зала, йога студио, гореща вана и тенис корт“.

Има ли нещо от това значение за избирателите?

"Не е бинарен“, казва Робърт Форд, професор по политика в университета в Манчестър. "Британците като цяло не смятат, че да си богат е нещо лошо или дисквалифициращо. Има много много богати хора, които са много популярни сред обществеността. На хората им пука за богатите хора, които сами определят правилата.... Хората казват: "Е, нямам нищо против, докато плащате данъците си, но наистина ме дразни, ако не го правите“, каза той.

По-рано тази година съпругата на Сунак беше в центъра на данъчен скандал, след като стана ясно, че е подала декларация в Обединеното кралство като "недомицилиран“ жител, което й позволява да избегне плащането на британски данъци върху значителния доход, който е спечелила в чужбина  Семейството е живяло на Даунинг Стрийт 10, в апартамента, предназначен за министъра на финансите на Великобритания (жилищните помещения са по-малки от Даунинг Стрийт 11, където обикновено предпочитат да живеят премиерите). Микробусите за преместване пристигнали, когато скандалът все още тлеел.

По същото време излезе информация и че Сунак е имал зелена карта на САЩ, докато е бил министър на финансите. Неговият говорител каза, че я е върнал миналата година.

Проучване, публикувано в понеделник, проучва как хората описват Сунак с една дума. Открява се: богат.

Критиците на Сунак се стремят да изтъкват неговото привилегировано възпитание. Те посочват, че той е посещавал 600-годишния Winchester College, където годишните такси днес надхвърлят 52 000 долара.

На последните избори за лидерство това лято те разпространиха видеоклип от документален филм на BBC от 2007 г., в който той заявява, че няма никакви "приятели от работническата класа“.

Той също беше атакуван за това, че изнесе реч пред членовете на Консервативната партия това лято, в която каза, че като канцлер се е опитал да промени формулите за финансиране, "които насочват цялото финансиране в бедните градски райони“, за да помогне на по-богатите градове.

По време на тези смутни времена на високи цени на енергията и главоломна инфлация обаче привържениците на Сунак възразяват, че произходът му - не богатството му, а собственият му опит във финансите и хазната - го прави правилният човек за работата в момента.

Преди да стане законодател - само преди седем години, бързо изкачване на британското политическо поле - Сунак е работил като инвестиционен банкер в Goldman Sachs и като мениджър на хедж фондове. Наскоро той беше канцлер в правителството, където стана изключително популярен, докато раздаваше пари по време на пандемията.

Той постоянно е по-добър от всеки един от своите съперници в тази надпревара за лидерство по икономическа компетентност. В последното състезание срещу Лиз Тръс Сунак каза, че плановете на Тръс се основават на "фантастична“ икономика – изявление, което се оказа далновидно, когато нейният "мини-бюджет“ предизвика широк смут на пазарите.

Джеръми Хънт, британският канцлер, който ще се надява да запази поста си, се обяви в подкрепа на Сунак. Пишейки в Daily Telegraph, той каза, че британският народ търси някой, който може да се справи с кризата.

"Нашите публични финанси, доверието в пазара и международната репутация претърпяха сериозен удар. За да възстановим стабилността и увереността, се нуждаем от лидер, на когото може да се вярва, че ще направи трудни избори“, пише той. "Също така имаме нужда от някой, който може да обясни тези избори на членовете на обществото, които се тревожат за работните си места, ипотеките и обществените услуги. Имаме лидер, който може да направи точно това в Риши Сунак“.

Въпросът с богатството му обаче все още може да създаде проблеми. Стивън Фийлдинг, професор по политика в университета в Нотингам, казва, че след победата на Сунак, опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще се опита да спечели точки на гърба мъ за това, че "няма връзка с електората“, както направиха по-рано през годината, когато в дискусия за нарастващите цени на хранителните продукти, той описа всички "различни хлябове в моята къща“.

И като се имат предвид икономическите ветрове, кризата с разходите за живот се очаква да се влоши много за милиони британци, които вече усещат напрежението.

Филдинг също така посочва, че катастрофалната икономическа политика на Тръс, която накара пазара бързо да отхвърли нейните планове за нефинансирани данъчни облекчения, означава, че политиката на следващия лидер "основно ще бъде заложник на Лиз Тръс и последствията от Лиз Тръс“.



Още по темата: общо новини по темата: 4
20.01.2023 »
24.10.2022 »
24.10.2022 »
24.10.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: