Десетки жители и гости на Девня се включиха в честванията за 3-ти март

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:26 / 04.03.2021
1810
С общоградско честване и поднасяне на венци и цветя Девня отбеляза 3 март Десетки жители и гости на Девня се включиха в честванията, организирани от Общината по случай Националния празник - 3-ти март.

Програмата започна с поднасяне на цветя пред паметниците на загиналите във войните в село Падина. Тържествено отбелязване на 143-тата годишнина от Освобождението на България беше организирано и пред паметника костница в село Кипра.

От 11 часа в парк "Разсадника" започна общоградското честване. Десетки жители и гости на Девня бяха дошли във Възрожденския кът, за да присъстват на краткия концерт. Програмата бе съпътствана от изпълнения на духов оркестър. Началото беше поставено с химна на Република България и посрещане на националния трибагреник.

Енорийският свещеник Марин отслужи благодарствен молебен за загиналите за свободата герои. Кметът Свилен Шитов, заместникът му Донка Йорданова, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, общественици и граждани, поставихме венци и цветя пред каменната инсталация с вечния стих на Ботев: "...Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!". Там на вярна стража стояха четници с униформи. "В историята на България има много събития, които формират националното ни самочувствие, а датата 3 март бележи ново начало за нашия народ! От дистанцията на времето, думите са безсилни пред подвига на храбрите българи, борили се за свободата на страната ни! Нека запазим и предадем на бъдещите поколения порива за свободна България!", каза в своето приветствие кметът Свилен Шитов.

От сцената прозвучаха патриотични стихове и песни в изпълнение на самодейци от НЧ"Христо Ботев", НЧ "Отец Паисий", НЧ "Просвета" и НЧ "Съзнание". Кулминацията в тържественото честване беше символичното пукане на черешовото топче. То съвпадна с изпълнението на песента "Топчето пукна" от Мъжката вокална група " Родолюбци". Довечера от 19 часа в парк "Разсадника" ще се състои и тържествена заря.

"За мен беше чест да присъствам на тържеството по случай трети март в гр. Девня, като изкажа специални благодарности на кмета на Девня Свилен Шитов

за усилията да бъдем по-сплотени и добри. Невероятен е духът на българското, облечен в сила, борбеност и човещина. Честит празник! И където и по света да се намирате не забравяйте, че дървото вирее там,където му е корена!!!" гласи коментар на девненката Виктория-Александра Николова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
04.03.2021 Никой в Русия не знае какво се е случило на 3 март, 1878 година
04.03.2021 Наш учен: 20 години затвор за тези, които отричат турското робство, то е по-страшно и от Холокоста
04.03.2021 Най-красивият водопад в света изгря в бяло, зелено и червено
04.03.2021 Тържествена проверка – заря се проведе пред Катедралния храм във Варна
03.03.2021 Лили Иванова с поздрав за 3 март
03.03.2021 ПП ГЕРБ - Варна се поклони на героите за Освобождението на България
Още новини от Регионални новини:
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).