Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще бъде ли продаден на безценица бивш детски лагер на брега на морето?
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 10.04.2019Коментари (0)1620
©
Над 5 декара и половина на първа линия на морето в Равда се продават за 88 евро на квадратен метър. Имотът, бивш ученически лагер, е на община Казанлък. За три години цената за продажбата на имота е паднала почти наполовина. Това е причината за остри реплики между управляващи и опозиция в Казанлък, като се подозира уговаряне на изгодна цена.

По предложение на кмета Галина Стоянова /ГЕРБ/ и с решение на общинския съвет на Казанлък през 2016 година, бившият ученически лагер е обявен за продажба на търг, съобщава Нова телевизия. Цената тогава е за 1 800 000 лева. "Седем пъти са провеждани търгове, с опит този имот да бъде продаден. Във всяка една от тези седем години той е бил част от приетия бюджет за съответната година и продажбата е била неуспешна", заяви Николай Златанов - председател на общинския съвет в Казанлък.

Така цената постоянно пада, като от последната предложена от кмета – 1 088 000 лв. тя е свалена още. Началната тръжна цена на парцела се гласува за 88 евро на кв. м. "Нормално е, след като седем пъти си изнасял един имот на продан и не се е явил нито един кандидат купувач да помислиш, че нещо не е наред със цената", коментира още Златанов.

"Ние като съветници не сме подкрепили нито веднъж тази продажба и винаги сме искали да има обществено допитване за бъдещето на този въпросен имот. Ние не трябва на око да определяме. Ако се подкрепя тази оценка трябва минимум да стъпим на нея, а подчертавам общинският съвет има право да я завиши, но не и да я намали", заяви общинският съветник Румяна Друмева.

От БСП са сезирали редица институции за нарушения в процедурата за определяне цената за търга, под тази на оценителя 1 088 000 лв.. Липсата на регулация и неактуалната пазарна цена били основна причина за липса на кандидат купувачи. "Ако този имот не може да бъде продаден, това не е пазарна цена. Това означава, че оценителят нещо е надвишил очакванията си за тази продажба", каза Николай Златанов.

"След като не е урегулиран, оценителят не може да даде застройката, точните параметри на застройката, която инвеститорът може да реализира в имота. Това е ниско застрояване в зона "А", височината е до 10 метра, но колко квадрата може да застроите, никой не може да ви каже", допълни още той.

"Може би се чака изгодният момент или удобната за някого цена, след като имотът не тръгва да се урегулира. Всеки заинтересован собственик, ако иска, да върне блясъкът на един терен или да го оползотвори, съответно може да предприеме редица управленски действия. Нали, примерно, регулацията, достъпа до имота", коментира Румяна Друмева.

Повод за напрежение бе заявяването, че са водени разговори с бизнесмени за закупуване на имота. "Ами помогнете и вие, намерете и вие купувач, аз не крия, че съм водил разговори. Няма да ви кажем, като почнете да управлявате вие, тогава ще даваме обяснения. Бюджетът не сте го правили вие, бюджетът го е правила групата на ГЕРБ, на БДЦ и на колегите от Реформаторския блок", заяви общинският съветник Джамал Папарланов.

"Смятам, че всеки общински съветник е длъжен, не само че няма конфликт на интереси, но е длъжен да съдейства за осъществяване на програмата на Общината", коментира Николай Златанов.

"Общинските съветници сме за това, за да може, когато сме приели решение, че продаваме един имот и сме определили неговата първоначална цена, да използваме всичките си връзки и да докараме всички евентуални инвеститори в Казанлък и да ги пуснем на този търг и да получи общината най-високата цена", каза още той.

"Има ли нарушение на обществения интерес? Има, категорично. Има ли занижаване на цената и превишаване правомощията на общински съветници - има. Дали обаче има схема за търговия с влияние, това ще решат институциите, които ние сигнализирахме", заяви Румяна Друмева.

За едно управляващи и опозиция са съгласни, 20 години са водени тежки съдебни битки, за възстановяване правата върху имота, който сега се продава."Битката беше уникална. Събаряха се сгради, за да се докаже, че имотът бил нива, а ние всички сме почивали там", заяви още Николай Златанов.

"Битки са водени. Точно, за да си върнем собствеността на този имот. А не бива с лека ръка да го загубим", коментира Друмева,

"И ако не бъде върнато от областния управител или от прокуратурата, никой няма право да твърди, че това решение е незаконно", допълни Златанов.

"Няма и шест пъти до тук, да са търсени инвестиционни намерения. Нито веднъж. Ние имаме нужда от тази почивна база", посочи още Друмева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: