Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жители на варненско село са готови да блокират пътя Варна - Белослав
Автор: Пламена Николова 13:34 / 07.02.2018Коментари (3)3085
© Varna24.bg
Жители на варненското село Константиново готвят протести заради лошата инфраструктура. Това съобщи за Varna24.bg Марин Урумов, председател на инициативния комитет. 
Хората в селото, което се намира на 15 км от Варна, са готови да блокират пътя Варна-Белослав, но на този етап изчакват официален отговор от кмета на Варна Иван Портних относно поставен въпрос за решаването на проблема от общински съветник по време на последното заседание на местния парламент. 
В писмо до Varna24.bg наскоро Марин Урумов сподели за проблема с инфраструктурата следното:

"Не целенасоченото, но сигурно е превръщане на едно голямо село в гето. Селото е Константиново, отстоящо само на 15 км. от гр. Варна и населението му се състои от близо две хиляди души етнически българи.

Всички тук работим в град Варна, децата ни учат там, данъците и таксите, които плащаме също пълнят държавния и общински бюджети... Насреща не искаме повече от това, при еднакви други условия, да получаваме еднакво отношение от страна на същата тази власт, на която щем-не щем, но плащаме и заплати.

Т.е., да имаме нормален достъп до имотите си и канализация. Само това! Над 30% от улиците в селото са без асфалт, и при всеки порой се превръщат в изровени от водата кални коловози. Сами се опитваме да ги насипваме с чакъл и камъни, и валираме, но без особен успех. Дори колите на спешна помощ отказват да се движат по тях и трябва ние да изнасяме болните до линейките...

Автобусът, с който пътуват учениците до гр. Варна, спира в края на селото и на някои деца им се налага да вървят по два - два и половина километра пеш, често нападани от бездомни кучета. Не на последно място, навярно се досещате каква спънка е това и за всеки евентуален предприемач и инвеститор, решил да инвестира тук.

Преди избора му, кметът Портних нееднократно се ангажира с решаването на проблема. Същото се случи и след наводнението през 2016 г., по време на което два моста бяха разрушени, някои стопани загубиха цялата си реколта, много домашни животни бяха издавени, няколко и от асфалтираните улици останаха без асфалт, и само провидението запази селото от това да не се дадат и човешки жертви...

Вече сме 2018 г., а селото за община Варна сякаш не съществува. Нито деретата са укрепени, нито улиците са асфалтирани, нито имаме канализация... А аз продължавам да не проумявам, как политиците ослепяват за избирателите си, щом се доберат до властта!

Не само, че за селото не е отпусната нито стотинка, но дори парите, които са гласувани от междуведомствената комисия по бедствия и аварии след наводнението също не са дадени.

Заради близостта си с големия град, не влизаме и в списъка на селата, които могат да кандидатстват и бъдат подпомогнати за инфраструктурни проекти по ПРСР, (Подмярка 7.2.)

Имаме десетки входирани молби в Голяма община улиците да бъдат асфалтирани и прекарана канализация, но към момента сме получили само едно голямо НИЩО!

Трябва ли отново да се стига до организирани протести и блокираме пътища, както през 2008г., когато тукашните жители защитиха и не позволиха училището им да бъде закрито? Нужно ли е при тази власт, само по този начин да решаваме проблемите си! И демокрация ли сме, в крайна сметка или тирания?".

В отговор на това от Община Варна изпратиха следната информация:

"Община Варна очаква около 4 млн. лв. за възстановяване на пътищата и дерето в село Константиново от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет.

Искането за отпускане на необходимите средства е подадено веднага след падналите дъждове през 2016г., които нанесоха значителни щети по инфраструктурата в селото. След проведените неотложни аварийно - възстановителни работи бе направена подробна оценка на щетите.

На основание чл. 18 от Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия Община Варна е поискала да бъдат отпуснати средства в размер на 2 511 384 лева за възстановяване на 26 улици -- "Борис Първи", "Булаир", "Васил Левски", " Верила", "Витоша", "Вихрен"; "Капитан Петко Воевода", "Ком", "Константин", "Мусала", "Оборище", "П. Волов", "Пирин ", "Ран Босилек ", "Преслав ", "Райна Княгиня", "Родопи", "Сан Стефано", "Средна гора", "Трети март", "Хан Аспарух", "Хан Крум", "Хан Омуртаг", "Христо Ботев", "Черни връх", "Явор".

Подадено е и второ искане за финансиране - за проект за корекция на дерето в с. Константиново, на стойност 1 403 070,00 лева с ДДС.

До момента в Община Варна не е получен отговор от комисията - нито отказ, нито потвърждение за отпускане на исканите средства."



Още по темата: общо новини по темата: 13
17.11.2019 »
13.08.2019 »
14.01.2019 »
27.12.2018 »
03.08.2018 »
03.08.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.02.2018 г.
+1
 
 
Трябват ни още 1000 етнически българи за да мислим за канализация. Сложна работа,вече не се раждат деца.За етнически българи говоря,други не приемаме,имаме си наша конвенция.
Aнонимен
на 07.02.2018 г.
+1
 
 
И в Лом онзи ден ме нападнаха бездомни кучета !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: