10 проекта ще бъдат финансирани по програма "Варна – Европейска младежка столица 2017"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:51 / 12.06.2017
2781
10 идейни проекта ще бъдат финансирани по първата сесия на новите 3 ключови направления на проекта "Варна - Европейска младежка столица 2017". Това стана ясно след проведения между 9 юни и 11 юни 2017 г. Творчески маратон. По време на събитието ментори консултираха идейно екипите на 19-те допуснати до участие проекти. Това е третият Творчески маратон, който се организира по проекти на "Варна - Европейска столица". Той е част от иновациите, които са заложени с в дълготрайната стратегия за развитие на младежка политика на сдружението.

По първото ключово направление "Младите професионалисти" (YOUTH PRO) ще бъдат финансирани 5 проекта:
Кариерна Работилница JCI Our Future. Негов организатор е Международна Младежка Камара - Варна. Кариерна Работилница JCI Our Future цели да помогне млади хора, търсещи работа, да ги информира относно възможностите за кариерно консултиране, да ги запознае с тенденциите и възможностите за реализация на пазара на труда, силата на доброволчество и социалното предприемачество.

Треньорска Лудост. Негов организатор е Асоциацията на студентите - медици в България (АСМБ). Асоциацията на студентите медици в България, с покрепата на Международната федерация на студентите по медицина (IFMSA), е организатор на международно събитие, наречено Треньорска лудост, което ще се състои в периода 15.07.2017 до 22.07.2017 в курортен комплекс Чайка, Варна. В събитието ще се включат над 116 студенти по медицина от целия свят. 

3D Академия "Иноватор". Негов организатор е Фондация"Иноватор". Основна цел на проекта е практическо обучение с високи технологии - 3D, чрез които може да се подготвят младежите за новите професии на бъдещето, незалегнали в учебните планове на учебните заведения, създаване на възможност за усвояване на методи и генериране на иновации в предприемачеството (социално), развивайки предприемачески умения чрез неформално обучение с високи технологии, включително на младежи в неравностойно положение.

Как да стартираме социално предприятие. Негов организатор е Сдружение ИДЕА. Проектът цели да стимулира развитието на предприемаческата еко-система в областта на социалното предприемачество чрез предоставяне на конкретни инструменти и методи за тестване и развитие на идеи. Конкретните цели са: - Подобряване на възможностите за развитие на социалното предприемачество, чрез разработване на базисен инструмент за стартиране (наръчник) и - Поставяне на основите на общност от потенциални социални предприемачи и фасилитиране на комуникацията между тях с цел изграждане на мрежа за взаимопомощ.

ТОМ ВАРНА 2017. Негов организатор е Фондация "Култура Аними". TOM Варна ще бъде 72 часов мейкатон, по време на който участниците ще са разделени по екипи. Всеки екип се състои от две различни групи кандидати -нуждознайци и мейкъри. Във всеки екип има един нуждознаец и между 4 и 6 мейкъри.


По второто ключово направление "Иновативен скок - дейности на открито" (INNO JUMP) ще бъдат финансирани 2 проекта:
Плавай с нас. Негов организатор е СНЦ "Яхтклуб Kап. Г. Георгиев - Порт Варна". Младежи ще обучат 40 свои връстници във ветроходство, най-малко 10 от които от уязвима среда. Най-добрите състезатели на ЯК"Кап.Г.Георгиев Порт Варна" по спортно ветроходство клас 420 за двучленни екипажи, носители на множество награди от национални и международни регати, ще направят първи стъпки в предаването на опита и уменията си и ще обучават на открито на симулационен треножор всички желаещи на възраст от 15 до 35г., за да могат младите хора да усетят плаването под ветрила. Обученията ще се провеждат в района на Морска гара и в Яхтклуба. 

Аз и музиката. Негов организатор е "Друбъл България" ЕООД. Целта на проекта е да се даде шанс на младежи от уязвима среда да се докоснат, запознаят и евентуално да стартират да се занимават активно с музика, звукозапис или продуциране. Важно е да се въведат социални иновации и нови подходи, с които да се популяризира музиката като средство за изразяване и възможност за кариера сред младежите. Музиката учи на дисциплина, самоконтрол, развива креативността и самонаблюдението - все качества, които един младеж е хубаво да притежава.


По третото ключово направление "Иновативен мозъчен тръст" (INNO THINK TANK) ще бъдат финансирани 3 проекта:
"Соларни панели - как да ги използвамав в моя квартал". Негов организатор е Сдружение "Няма невъзможни неща". Идеята на този проект е подобряване младежката градска среда във Варна чрез идеи на млади хора, съчетани с използване на алтернативни енергийни източници - слънчевата/светлинната енергия, енергията н вятъра, на водата, на движението и др. Активиране на институции и организации да планират по-ефективни подобрения в градската среда, съобразени с потребностите на младите хора. Постигане на реално синхронизиране на визиите на гражданите и местната власт за подобряване на младежката градска среда във Варна. Убеденост на младите, че от тях зависи нещо, че са чути, че идеите им имат смисъл и реализация.

Хвани се в Таляна. Негов организатор е Камара на архитектите в България. С този проект КАБ ще организира младежки пленер на важна за града тема, предшестван и последван от обществени дискусии и събития - тема "Развитието на Таляна и централна градска част". Най-малко 60% от участниците ще бъдат наскоро завършили архитекти под 35г. Във всяка група задължително ще участват утвърдени архитекти с опит.

Интерактивна работилница за културно наследство - "Усети града". Негов организатор е Асоциация за култура, етнология и антропология "Медиатор". Проектът "Интерактивна работилница за културно наследство - "Усети града" ще обучи 16 млади хора на възраст между 15 и 35 години от Варна в методология за сетивно представяне на културно наследство. Това ще се случи в 6-дневна работилница чрез създаденото от сдружението вече ноу-хау. Участниците ще получат умения за сетивното представяне на културно наследство и ще се докоснат до света на незрящите и техните затруднения.


Виж коментарите (0)

Още по темата (143):
26.04.2018 Сдружение "Варна – Европейска младежка столица“ събира последователи
15.12.2017 Варна предава днес ключа на Европейска младежка столица на Кашкайш
17.11.2017 26 деца завършиха Младежка академия по електроника и роботика във Варна
08.11.2017 Превръщат защитно съоръжение по ул. "Барутен погреб" в офис на младежката столица
03.11.2017 "Рапана" отива на топло под покрива на варненски мол?
11.10.2017 Близо 1400 книги изчезнаха от лавиците на "Рапана"
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).