Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
15 артисти излизат със стратегии за нов облик на градски пространства във Варна
Автор: Пламена Николова 12:57 / 15.09.2021Коментари (0)1481
©
Децентрализираното издание на "Творческа Резиденция Водна Кула“ събира 15 артисти и 9 ментори от цял свят, които да обединят творческа енергия в търсене на новия артистичен облик на различни градски пространства във Варна.   

 От 20.09 до 30.09  във Варна ще се проведе "Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София този път ще има свое варненско издание -  акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала, който изкуствата и културата притежават за социално включване на общностите извън столицата.

"Творческа Резиденция Водна Кула“ стартира през 2006 с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове – първата такава сграда е водната кула в кв. Лозенец. Идеята на децентрализираните издания е да се предадат опита и знанията чрез от международни артисти и организации  градена през годините.  

Събитието ще протече онлайн и на живо, а едно от партньорствата на фестивала е ReBonkers клуб – бивш склад за боеприпаси, превърнат в алтернативно младежко пространство. Целта на резиденцията е артистите да обединят прогресивни творчески стратегии в алтернативни пространства от местния контекст, облагородявайки градската пост-комунистическа среда като ги превърнат в център за творчески събития. Така организаторите от "Творческа Резиденция Водна Кула“ и  партньорите от проекта ReBonkers обединяват усилия в търсене на новия облик на емблематичния за Варна бивш бункер за боеприпаси, където през 90-те се помещаваше клуб Бонкърс. Години наред мястото е било занемарено, а амбицията е то да се превърне в пространство за срещи на творци - музиканти, художници, артисти и др. Други локации от проекта ще са The Bookstore и Varna Spaces.   

Чрез отворена покана са избрани 15 участници за Резиденцията, които да развият своите творби със съдействието на специално поканени ментори от цял свят  и да се срещнат с артисти с международно признание в сферата на визуалните изкуства. Листът с менторите включва  Руби Сидър (ментор, работилница: кратък филм); Джини Сайкс (ментор, семинар: "Трансформиращият и лечебен потенциал на изкуството“); Чуя Чия (ментор, онлайн сесия: околната среда и взаимоотношенията между хората);  Харука Томацу (ментор, работилница: Връзката между съществуването и отсъствието със силен подход към пространството, предметите и тялото в ежедневието); Дайсуке Такея (ментор, онлайн сесия: пърформанс и инсталация); Ана Вуич (художник, поканена да осъществи специално разработен проект със стенописи в публичното пространство, като социално ангажирано произведение на изкуството в сътрудничество с местни и други художници); Ивелина Иванова (мултидисциплинарен артист, аудиовизуален концерт наживо с визуални материали на участниците и музика); Нина Фолтинович и Малвина Клешч (диджей и художник, аудио-визуален продукт)

Всеки един от участниците ще има възможността да се включи в творческите работилници на менторите и да разработи идеите си с техните напътствия и съдействие, както в индивидуални, така и в групови сесии. Освен работилници, ще се състоят и ежедневни семинари, разговори в посока насърчаване на толерантността и социалното приобщаване, събеседвания за значението на изкуството за местните и международни стандарти и  как художниците от различни части на света и от различен произход, могат да си взаимодействат, като използват социални медии, за да обогатяват работните си процеси и резултатите.

Всичко това ще доведе до финална присъствена изложба със творбите на участниците, на която ще бъдат поканени специални гости, работещи и сътрудничещи си в различни дисциплини, като пърформанс, изкуство в публични пространства и социално ангажирани практики.

Куратор и главен организатор на събитието е Ния Пушкарова; Артист и Организатор/Инициатор на Водна кула арт фест от 2006 г. Председател на Сдружение ИМЕ. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Американско Посолство София - Малка Грантова схема, IPortunus и Abteilung Kultur Basel-Stadt, Полски културен институт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: