15 тийнейджъри от Варна участваха в нагласен съдебен процес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:08 / 28.04.2017
1583
Бивши и настоящи ученици от
ПГГСД "Н. Хайтов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" пресъздадоха симулиран процес по гражданско дело с предмет - иск за развод и родителски права, с ментори - съдия Диана Стоянова и младши съдия Неделина Маринова от Окръжен съд - Варна.

15 тийнейджъри влязоха в ролята на съдии, ищец и ответник с техните процесуални представители - адвокати, даваха показания като свидетели и вещи лица. По време на симулацията беше пресъздадено и изслушване на непълнолетно лице в "Синя стая", специално създадена за щадящо изслушване - социален работник се срещна с детето, за което се води спор за родителски права, за да направи оценка за неговите потребности и родителския капацитет, след което даде становище в съдебна зала.

Казусът за симулирания процес бе подготвен от магистратите по реално гражданско дело, но съдебният акт бе изготвен от учениците, облекли тоги и влезли в ролята на съдебен състав, с помощта на младши съдия Маринова.

Младите съдии предоставиха родителски права по отношение на детето в полза на майката, определиха разширен режим на личен контакт на бащата и го осъдиха да плаща месечна издръжка в размер на 500 лева. Съдът предостави семейното жилище на майката, тъй като тя ще упражнява родителските права, като определи наем от 200 лева в полза на бащата.

Всички участници получиха удостоверения за участие в проекта "Час по правосъдие" на Окръжен съд - Варна и Регионалното управление по образованието, Конституция на България и Конвенцията за защита правата на детето.

Със симулирания процес с участието на ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" завърши учебната 2016-2017 година по проект "Час по правосъдие".

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).