300 изпълнители ще се включат във втория Международен Музикален конкурс "Art Stars – Звезди на изкуството"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:52 / 01.09.2016
2172
Огромен интерес от страна на изпълнители от цялата страна и чужбина предизвика втория Международен Музикален конкурс "Art Stars - Звезди на изкуството". Той ще се проведе във Варна от 7 до 10 септември 2016 г.

До момента за участие са се записали 300 изпълнители на класическа музика, поп, джаз и фолклор.

Участниците са от Варна, София, Добрич, Търговище, Русе и други градове на страната.

Сред кандидатите има изявени таланти от Турция, Русия, Македония и Италия.

Това съобщи днес музикалният педагог Мила Маврова, която е директор на конкурса.

Тя сподели, че миналата година в конкурса са участвали 170 изпълнители, а сега броят им е почти двоен. Според нея във Варна няма конкурс с толкова мащабно участие.

Конкурсът се организира от Фондация "Звезди на изкуството", Inner Wheel -България с финансовата подкрепа на Община Варна - фонд "Култура".

В рамките на конкурса ще се проведе майсторски клас по "Класическо пеене" от 2-ри до 6-ти септември. Той ще се ръководи от доц. Иванка Нинова, мецосопран в Софийска опера, успешен музикален педагог, доцент в Музикална академия София. В майсторския клас са се записали 15 изпълнители. Сред тях има изявени певци от Македония, Русия, и Истанбул. Първият концерт на участници от майсторския клас по класическо пеене ще бъде на 6 .09. от 18 ч. в Концертно студио на Радио Варна.

Конкурсът в категория "Класическо пеене" ще се проведе на 07.09. и 08.09.2016 г. в зала "Концертно студио" на Радио Варна от 10 ч. до 17 ч. В тази категория има 25 индивидуални изпълнители

Гала концертът на лауреатите "Класическо пеене" е на 8.09. от 18 часа отново в Зала Концертно студио на Радио Варна.

Журито в раздел "Класическо пеене" ще бъде с председател директора на Варненската опера Даниела Димова и членове доц. Иванка Нинова и диригента от Опера Варна Стефан Бояджиев.

В категория "Поп и джаз пеене" ще се състезават 97 индивидуални изпълнители и 7 вокални групи;

Изпълнителите са с 40 повече от миналата година, уточни г-жа Маврова.

Те ще бъдат оценявани от жури, председателствано от композитора Хайгашот Агасян. В журито влизат още композиторът Нелко Коларов, рок изпълнителят Славин Славчев и младият изпълнител Георги Янков. Пеещите членове на журито ще участват в тържественото откриване на конкурса, което е предвидено за 9 септември от 20 часа в Аулата на Икономическия университет Варна.

В категория "Поп и джаз пеене" ще се изявят изпълнители в пет възрастови категории.

Конкурсът в категория "Поп и джаз пеене" ще се проведе на 09.09. и 10.09.2016 г. в зала "Аула" на Икономически университет-Варна от 9 ч. до 18 ч.

В третата категория "Народно пеене" са се записали 53 индивидуални участници, 5 вокални групи и един хор. Изпълнителите в тази категория са на възраст от 5 до 75 години, съобщиха организаторите.

Конкурсът в категория "Народно пеене" ще се проведе на 09.09. и 10.09.2016 г. на сцена "Раковина" на Община - Варна от 9 ч. до 18 ч.

В категория "Народно пеене" председател на журито ще бъде Пепа Запрянова, а членове Павлинка Тодорова и Николай Докторов.

Гала концерта на лауреатите от категория "Поп и джаз пеене" и "Народно пеене" ще бъде на 10.09 от 20 часа в Аулата на ИУ-Варна.

Всички прояви от конкурса и концертите са отворени за посетители с вход свободен.

Според регламента на конкурса журито присъжда Гран При за всяка категория с парична и предметна награда, както и първа, втора и трета награда, награди на спонсори, организатори и др.

Предвидени са и награди от няколко международни конкурса. Организаторите на международния конкурс "Euro Stars" - Малта предоставят своите награди - участие в конкурса "Euro Stars"-2017 в категориите "Поп и джаз пеене" и "Класическо пеене".

В категория "Класическо пеене" за лауреати на конкурса награди предоставят държавните опери на Варна и Русе - 4 щатни бройки за артист-хористи в Държавна опера Варна и 1 щатна бройка за артист-хорист в Държавна опера Русе.

Награди предоставят и международните конкурси: "Stelle di Garda" - Италия, Международен детски фестивал "Чунга -Лунга" - Македония, Международна академия на изкуствата "Европа" и др.

Предвижда се в наградите да има изработване на видеоклипове и аудиозаписи като награда за най-добрите изпълнители, професионална фотосесия и др.

От Inner Wheel -България са осигурили като награда професионален микрофон за един от победителите.

"Вярвам, че този конкурс ще стане традиция за Варна като Балетния конкурс и морския град ще се подреди в първите редици на културните събития в света. Споделяме напълно похватите на Мила Маврова "Искам, вярвам, затова се получава". Варна трябва да се гордее с подобни прояви. Вярвам, че музиката ще спаси света", каза днес Марина Корновска, член на организационния екип на конкурса.

"Щастлива съм, че бях въвлечена в този конкурс. Варна може да събере най-добрите български и чуждестранни таланти. "Art Stars - Звезди на изкуството" дава възможност за допълнителна извява на нашите участници и в други страни. Да подариш на един изпълнител възможност за изява на популярна сцена, това е много за него", допълни Нели Братоева, също член на организационния комитет на конкурса.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).