Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
76-годишна варненка мечтае да скочи от най-високия мост в Африка
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 31.08.2011Коментари (0)931
© Impact Press Group
Най-щурата варненка - 76-годишната Пенка Балева, мечтае да скочи с бънджи от най-високия мост в света, който се намира в Африка и е висок цели 216 метра. Скачала е от Самоводския мост във Велико Търново, над пещерата Проходна край Карлуково и от най-високото място за бънджи скокове на Балканите - 120-метровия мост на магистрала "Хемус" край Витиня. Ще поставя рекорд на "Гинес", защото не знам дали има някой на моите години, който да е луд по бънджито и по парашутните скокове, крои планове възрастната дама. Най-много мрази да я наричат баба. "Аз съм баба на тримата си внуци и на внучката си, сърди се Пенка Балева. Нахлузва предпазните колани за първи път на 2 август 2002 год., застава на парапета на 60-метровата височина на Аспаруховия мост, поздравява Варна, родното Дряново, България и с разперени като криле ръце скача. Раснах на моста на Кольо Фичето и може би оттам идва този мой дух", казва с гордост Балева.

Първия скок Пепи, както я наричат дори синовете й, посвещава на внучката си, която сега ще навърши 10 години. За бънджи скоковете от най-високата точка на Аспаруховия мост Балева, която е съпруга на морски капитан, научава от обява. Пита, разучава и се записва по телефона. В деня, който й определят от клуб "Адреналин", Пепи отива на моста с една приятелка. Дето се казва, ако с мен нещо се случеше, да каже на близките ми - спомня си щурата варненка. Не крие, че преди всеки скок от високото - дали от 60-те метра на Аспаруховия мост, дали от самолет на височина 3000 или 5000 метра, се моли на Бог или на някаква космическа сила, която я пази.

Има ли лошо предчувствие, никога не насилва съдбата си. И на първия, и на последвалите още 36 скока с бънджи - дори и от Витиня, Пенка Балева признава, че изпитва не толкова страх, колкото несигурност, докато се качи на парапета. После, после се хвърляш, летиш под тежестта на тялото си свободно и изведнъж въжетата, които те осигуряват, дръпват тялото ти и то започва да се люшка с главата надолу. Това просто не може да се разкаже, това е усещане, което може да се усети само ако полетиш надолу, обяснява развълнувана дамата.

Веднага след първия скок Пенка се прибира у дома и съобщава какви ги е свършила на съпруга си. Морският капитан Стефан Балев не може да повярва на ушите си. После обаче приема лудостта на съпругата си по скоковете от високо и дори първия й парашутен скок от 3000 метра, после втория - от 5000 метра, в тандем с младока инструктор Ясен Христов-Мечо.

Първият опит за летене на Пенка Балева изненадва дори самите адреналинци, които организират скоковете от Аспаруховия мост. Вечерта момчетата, които приготвят желаещите да пробват невероятното усещане да скочиш с бънджи, донасят в офиса на клуба декларациите на варненци, които са скачали през деня. Декларация се попълва преди всеки скок, обяснява Пепи. В нея декларираш, че скачаш по собствена воля и знаеш рисковете.

Момчетата виждат, че възрастната жена, която е скочила, е била на 67 години, но никой не може да повярва. Въпреки това окачват декларацията й на стената. На другия ден Пенка отива в клуб "Адреналин" да вземе снимките, които са й направили по време на скока. Адреналинци не искат да повярват, че Пенка Балева е жена на 67 години и че се е решила да скача с бънджи. Сега обаче Балева е почетен член на клуба и може да се похвали с 37 скока, които моли Господ да й даде време и сили да закръгли поне на 40. Пет парашутни скока, единият от 5000 метра, записват Балева сред десетте достойни варненки. Всички скокове са ми скъпи, вълнувам се и надскачам себе си, но скокът от мостовете на Витиня с височина 120 метра, които са най-високите на Балканите, са ми много скъпи.

Когато скочих с парашут от 5000 метра с Мечо, се вълнувах точно толкова, колкото и при първия скок от Аспаруховия мост. Лицето ми беше в лед, горе беше много студено и мразовито. С падането, първоначално свободно, докато се отвори парашутът, изпитваш чувството, че наистина летиш, и то с 220 км в час. Когато се разтвори парашутът, започваш плавно да се спускаш към земята. Никога не скачам със затворени очи, винаги съм усмихната дори и когато реших да се пробвам след прекарания инфаркт и сърдечната операция за поставянето на три байпаса. Скочих 3 пъти от 3000 метра и бях сигурна, че ще успея.

Научил за поредното височинно преживяване на съпругата си, Стефан Балев й подарява огромен букет от бели цветя.

Обичам бели цветя, белия цвят, казва Пенка и после в нейния си дух добавя: "Ами няма къде да мърда Стефан Балев. Щом някой обича другарчето си, иска да го види и щастливо, казва тя и признава, че помежду им освен годините брак все още има и любов, и доверие, и грижа.

Сега Пепи чака Ясен Христов да се върне от Норвегия и да скочи поне още веднъж с него. Христов работи като инструктор в скандинавската страна, обяснява Пенка Балева.

Не лъжи за болести! Това е правило, което Пепи спазва като една от 10-те божи заповеди. Като завършила за акушерка, Пенка Балева поработила в участъкова болница в село Крамолин, край Севлиево. Пристигнала във Варна след това и 20 години от трудовия си път посвещава на здравната просвета като инспектор във варненската ХЕИ.

Почеркът на Балева и до днес може да бъде различен в създадения музей в сградата на инспекцията "Човекът и неговото здраве". Налагало й се често да пътува в командировки, а двамата синове били малки. Излъгах шефа, че синът ми е с температура 40 градуса и няма да пътувам. Не щеш ли, след ден момчето наистина се поболя. Тогава си казах: Пепи, за здраве не се лъже!

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: