Административният съд отхвърли жалба на кмета, свързана с интегрирания градски транспорт

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
16:44 / 15.07.2022
3115
Административен съд – Варна отхвърля жалбата на Община Варна, представлявана от Кмета на Община Варна, против Решение на Заместник министъра и ръководител на  Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие“ /ОПРР/ 2007-2013, за приключване на сигнал, регистриран  в Регистъра на сигнали и нередности по ОП "Регионално развитие“ 2007-2013 в Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към МРРБ, във връзка с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с предмет "Интегриран градски транспорт на Варна“, финансиран по ОПРР 2007-2013, с което е определена финансова корекция в размер на 247 359.37 лева с ДДС, представляваща 5% от общо верифицирани и платени разходи по засегнатите елементи от договора за безвъзмездна финансова помощ (БФП).

Съдът счита, че в конкретния случай е безспорно установено бездействие на жалбоподателя – като неизползва по предназначение закупените, чрез предоставената БФП активи и това неизползване е в нарушение на изискването за дълготрайност на операциите, тъй като засяга поставените пред проекта цели за по-малко потребление на енергия, по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи, въвеждане на природосъобразни видове транспорт, повишаване на привлекателността и степента на използване, на подобряване функционалността на града и мобилността на населението, намаляване на задръстванията и повишаване възможностите за социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, за което е предвидено да се използват активите. В мотивите си съдът сочи, че нарушението има финансов ефект, доколкото средствата от ЕСИФ се предоставят за постигане на определените в проектите цели и използването на средства от ЗУСЕФСУ и без с тях да се постигат поставените цели, се явява потенциална вреда за бюджета на Европейския съюз.

В хода на производството са констатирани нередности по 5 бр. договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с предмет "Интегриран градски транспорт на Варна“, финансиран по ОПРР, след направени две проверки от Органа и трета от съда, чрез съдебно-техническа експертиза (СТЕ) от две вещи лица.

Съдът не констатира грешки и несъответствия с приложимите правила във връзка с извършените изчисления / 5% от 49 47187,35 лв. с ДДС = 247359,37 лв. с ДДС/. В Решението на съда се казва, че "оспореният административен акт е издаден от компетентен орган, в исканата от закона форма, без допуснати нарушения на административнопроизводствените правила и в съответствие с материалния закон. Подадената от Община Варна жалба е неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена.“

Решението подлежи на обжалване пред ВАС по реда на чл. 211 от АПК в 14- дневен срок от уведомяване на страните за изготвяне на решението.

С пълния текст на Решението можете да се запознаете тук:

https://portalextensions.justice.bg/api/public/downloadact?guid=0d65e315-4cb4-47ae-9efc-bfe1b8eccb5d

 


Виж коментарите (1)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).