Базитов: 68% от 5-годишните варненчета са в детски градини и училища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:05 / 24.04.2012
1107
68% от 5-годишните варненчета са в детски градини и училища. Това съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов.

По думите му общият брой на децата в тази възраст в морската столица е 3743. За останалите малчугани са осигурени допълнителни места по райони.

Приемът на документи за детските градини стартира от 1 юни до 31 август. Документи за прием в училищата ще се приемат от 1 юни до 14 септември включително.

Оптимизацията на училищната мрежа може да се случи след приемане на закона за училищно образование и предучилищно възпитание, който е в Народното събрание, разкри Базитов. Той поясни, че процеса включва оценка на сгради, собствености, завършващи ученици и икономическо развитие на района. С приемането на закона държавните училища ще бъдат предоставени на общините в оперативно управление и управление на собствеността. Едва тогава можем да говорим за втори етап на оптимизация на училищната мрежа в Община Варна, допълни зам.-кметът. По думите му процесът вероятно ще засегне всички училища, които се помещават в една сграда с други, въпроса с недостатъчната пълняемост на гимназии и свободната сграда на Професионална гимназия по облекло в Аспарухово. Тези неща ще бъдат анализирани и подложени на обществено обсъждане.

Проблемът с общата сграда на Математическа гимназия и ОУ"Захари Стоянов" продължава да стои, каза още Базитов. Между кметът Кирил Йорданов и директорите на двете училища е подписан договор през 2005 година. Към 18 март директорът на основното училище е поискал подписване на допълнително споразумение към договора. Такова искане е направил ден по-късно и директорът на Математическата гимназия.

За разрешение на проблема общинската администрация ще предложи вариант близък до статуквото за следващата учебна година. По мнение на Базитов наличната сграда е в състояние да посрещне нуждите на двете училища. Кметът е предоставил за ползване сградата на двете училища, като те трябва допълнително да се споразумеят за разпределението на класните стаи.

Приемът в Математическата гимназия е държавен и става със заповед на министъра, докато приема в основното училище се изготвя на базата на решения на колектива в него. Зам.-кметът по образованието разкри, че 68% от приетите ученици в първи клас в ОУ"Захари Стоянов" са от прилежащия район. В училище "Димчо Дебелянов" в центъра има само две паралелки прием за първолаци, добави Базитов.

84 139 лева са предоставени от Община Варна на 18 варненски училища за участия в състезание, олимпиади и конкурси на национално и световно ниво през 2011 година. Към днешна дата за тази година са предоставени 71 274 лева.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).