Белослав скочи срещу предложението за добив на пясък от кариера в близост до града

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:58 / 17.07.2015
999
Жители на Белослав са недоволни от предложението за добиване на пясък от кариера, която се намира близо до един от кварталите на града. Повече от 10 процента от населението или 960 души вече са подкрепили подписка срещу инициативата за разкриване на кариера в находище "Селската курия", предаде БНР. 

Фирма "Грифком" получава от МОСВ право да проучва терена, договорът за който е 6-месечен и изтича през септември 2010 година. По повод на предстоящо тогава провеждане на ОВОС Община Белослав изразява своето несъгласие с инвестиционното намерение, защото: "естественото възвишение "Чуката" граничи с регулацията на град Белослав и в неговото подножие е разположен квартал "Младост" с 1750 жители. Кариерата е на малко над 100 метра от първите жилищни блокове. Очаква се камионите да преминават покрай сградите, детските площадки и градския парк, което допълнително ще повишава замърсяването на въздуха. Така ще се влоши екологичната обстановка. Има риск и за обитателите на защитена местност и защитена зона "Ятата", която е част от екологичната мрежа "Натура" 2000", разстоянието до които е 130 метра".

В момента се прави за втори път подписка срещу експлоатацията на пясъчното находище. Събраните над 960 подписа ще бъдат внесени на заседание на Общинския съвет на Белослав до края на месеца, съобщи за Радио Варна зам.-кметът по инфраструктура и инвестиционна политика Веселин Цонев. Мнението е по повод започналата процедура за изготвяне на доклад за оценка на въздействието на околната среда, който трябва да бъде готов до март следващата година. Има риск за населението и затова се прави проучването, съобщи за Радио Варна главен експерт по ОВОС в РИОСВ-Варна Йорданка Янева. Очакват се данните от мониторинга на въздуха, който е направен в началото на месеца от лабораторията на екоинспекцията в Белослав.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).