Без хотели и жилища на стадион "Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:36 / 09.10.2010
4643
Световната финансова криза премахна от проекта на стадион "Варна" хотелската, жилищната и търговската част. На този етап те няма да се строят, за да бъде намалена цялата стойност на инвестицията, която възлиза на 400 милиона лева. Това обяви пред "Позвънете" членът на Съвета на директорите (СД) на "Спортен комплекс Варна" АД Красимир Ботушаров. "Изграждането на стадиона се забавя именно заради оптимизацията на проекта, която върви в момента. Тя се извършва както от немското архитектурно бюро, така и на родна почва. Инвестицията е изключително тежка като стойност и за това ще бъде намалена. По никакъв начин обаче няма да бъдат осакатявани заложените спортни съоръжения. Става въпрос за стадиона, залите, съблекалните, конферентните зали. Те ще останат в първоначално проектирания си вид. Отпадат предвидените хотели, жилищни сгради и магазини", обясни Ботушаров.

Той сподели, че очаква в най-скоро време преработените проекти да бъдат готови и да се започне работата по стадиона. "На този етап не мога да се ангажирам със срок кога точно ще бъдем готови за строеж. Иначе мисля, че максимум до две години и половина след изготвянето на новите проекти стадионът ще бъде пуснат в експлоатация", каза още членът на СД в дружеството. По неговите думи оптимизираният проект ще бъде със стойност около 30-35% по-ниска от първоначалната. Това означава, че само спортната част ще глътне над 250 милиона лева.

Ботушаров призна, че без комерсиалната част от мащабния проект инвестицията трудно ще се възвърне, но обяви, че преди всичко гледат да изпълнят поетите ангажименти към община Варна. "В крайна сметка градът ни не е Милано, Рим или Мюнхен, за да има плътна натовареност на съоръженията. Евентуалната експлоатация на чисто спортния обект у нас е нищожна в сравнение със световните стандарти. За това не сме се отказали изцяло от изграждането на хотелска, жилищна и търговска част. На първо място обаче стоят ангажиментите към варненската общественост. Ако се подобри финансовата ситуация, на по-късен етап може да бъде изградена и комерсиалната част от проекта, която би гарантирала възвръщаемост на инвестицията. Всичко е въпрос на преценка, финанси и приоритети", допълни Ботушаров. Той каза още, че проблемът с местата на частни собственици, които попадаха в проекта, вече е изчистен. Земята под бъдещия стадион "Варна" е изцяло притежание на "Спортен комплекс Варна" АД.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (1)

Още по темата (21):
13.11.2019 Два били вариантите за стадион "Варна"
09.01.2019 Увеличават двойно капацитета на стадион "Варна" за Мондиал 2030
20.12.2018 Димитър Карбов: Стадион "Варна" няма да бъде пуснат в експлоатация до края на 2019 г.
08.11.2018 Около 50 млн. лв. вложени в строежа на стадион "Варна" до момента, 20 млн. трябват за завършването
26.09.2018 Леко разминаване! До 2 години Варна ще има най-големия и модерен стадион в страната
18.06.2018 Карбов: Сигурен съм, че през 2019 г. Варна ще има нов стадион
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).