Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Без търговия на открито, може само по пазарните площадки на Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 14:24 / 03.05.2012Коментари (0)1447
© Varna24.bg
Изменения и допълнения на Наредбата за разполагане на преместваеми търговски обекти приеха съветниците от комисията "Туризъм, търговия и рекламна дейност". Проектът с новите моменти беше предложен от Андрей Василев от движение "Нашият град". Общинският съветник мотивира нуждата от промените като обясни, че в новия вариант се дава по-ясна характеристика на видовете преместваеми обекти, сезонността, местата им и сроковете на издаване на разрешения, предаде Дарик.

След като се съобразиха с изискване на Агенцията по безопасност на храните, съветниците гласуваха да не се допуска извършването на търговия на открито с налични хранителни стоки, в това число плодове и зеленчуци, на места, различни от пазарните площадки, предоставени на "Пазари" със заповед на кмета. Промяната касае сезонни обекти за продажба на открито, които ще имат право да държат хранителна стока на външни щандове само като мостра.

Наредбата няма да се отнася за преместваеми обекти, разположени в терени, отредени за пазари, както и за рекламно-информационни съоръжения.

Според новите моменти в документа, под преместваеми обекти ще се разбират тези за търговия и обслужващи дейности като павилиони, кабини, търговски маси, колички и техните съоръжения, елементи на градското обзавеждане като лампи, кошчета за отпадъци, чешми, фонтани, детски и увеселителни съоръжения. В общински и държавни имоти няма да могат да се поставят обекти с площ, по-голяма от 15 кв. м. и маси, по-големи от 10 кв. м.

Преместваемите обекти могат да бъдат използвани за продажба само на стоки и услуги, отговарящи на изискванията на Регионалната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните. Те няма да могат да се монтират в игрални зали, заложни къщи и обменни бюра. Върху всеки обект търговецът ще бъде длъжен да изпише номера му в схемата, името и адреса си.

Преместваемите обекти ще могат да се стопанисват за срок до 3 години по схема, одобрена от главния архитект. Тези, които са разположени в частни имоти, ще се поставят без одобряване по схема, освен в случаите, когато те представляват културно наследство или са в курортни комплекси, а разрешения за тях ще се издават до 5 години по искане на възложителя.

В документа остават непроменени наказателните разпоредби. С глоба от 500 лв. ще бъде санкциониран всеки, който постави незаконно преместваемо съоръжение, не възстанови нанесени повреди вследствие на осъществена от него дейност, или не изпълни в срок заповед за демонтиране на незаконно монтиран обект.

Според общинския съветник от ГЕРБ Иван Портних е редно Наредбата да дава указания и за типовете обекти и тяхното предназначение. Комисията гласува да се създаде работна група от трима нейни членове - Андрей Василев, Иван Портних и Тодор Балабанов, която да изготви проект как визуално да изглеждат временните преместваеми обекти.

Членовете на комисията решиха още да потърсят начини за намаляване на наемите на търговците, след като се запознаят с доклади на общинската и районните администрации дали това може да се направи и в каква степен.

Наредбата за разполагане на преместваеми търговски обекти ще влезе в сила, след като бъде гласувана от Общинския съвет.




Още по темата: общо новини по темата: 1
14.06.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: