Благомир Коцев на балотаж срещу Иван Портних във Варна, досегашният кмет губи на втори тур, сочи сондаж на ЕСТАТ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:20 / 25.10.2023
2238
Според изследването 94% от варненци искат промяна в управлението на града, избирателната активност е почти 55%

Досегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ) губи доверието на гражданите и ще отиде на балотаж в оспорван двубой с Благомир Коцев от ПП-ДБ. На втори тур варненци вероятно ще изберат Коцев за кмет на Морската столица.

Този пробив в предизборната битка във Варна в последната седмица на кампанията измери социологическата агенция ЕСТАТ – единствената, която прави изследване на терен в Морската столица на база близо 700 души по смесен метод – лице в лице и онлайн. Този метод се различава от досегашните проучвания във Варна, които се правеха на база едва 400 души и само по телефон или онлайн. Изследването е направено в периода 19-24 октомври 2023 г. по поръчка на издателя на сайта OFFNews.

На въпрос "Ако местните избори бяха днес, за кой от следните кандидати за кмет на община Варна бихте гласували?“, варненци класират кандидатите за първи тур така:

Иван Портних – ГЕРБ – 28,1 %

Благомир Коцев – ПП-ДБ - 19,9 %

Коста Стоянов – Възраждане - 15,5 %

Според данните Павел Раличков от БСП за България получава 8,5 %, а Ивайло Костадинов от ИТН - 4,9 %. Около 4,6 % е доверието в Петър Николов от "Български възход“, а Христо Димитров от Коалиция "Алтернативата на гражданите“ е с 3,8 % подкрепа. Останалите кандидати са с индивидуално доверие под 3 % за всеки от тях.

При балотаж във Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ бие Иван Портних от ГЕРБ с 53 % на 47 %, тоест с повече от 6 % разлика. А при балотаж Коцев срещу Коста Стоянов от "Възраждане“ варненци биха направили кмет Благомир Коцев от ПП-ДБ с 56,6 % срещу "Възраждане“ с 43,4 %.

Според данните, варненци заявяват висока степен на мобилизация за гласуване – близо 55 %. Това е почти 10 пункта повече от последния вот в града.

Подкрепата си за партиите и листите за общински съветници варненци пък декларират така:

ГЕРБ - 27,2 %, Коалиция ПП-ДБ - 17,0 %, Възраждане - 16,5 %, БСП за България - 9,9 %, Има такъв народ 6,4 % и Коалиция "Алтернативата на гражданите“ - 4,0 %. Още три листи се движат с над 2 % и могат да се доберат до мандати в Общинския съвет - Български възход - 3,7 %, Левицата - 2,9 % и Граждани за Общината - 2,4 %. Все още нерешили за коя листа ще гласуват са малко над 9 %.

Прави впечатление огромният процент на хора от Морската столица, които искат промяна в модела на управление – над 94 % , като от тях 51 % определят нуждата от промяна като голяма. Едва 3,6 % от гражданите не намират за нужно да има промяна в града.

По-скоро или напълно неудовлетворени от развитието на Варна са над 55 % от анкетираните, а 27 % напълно харесват как се развива градът.

Битката във Варна е ожесточена, а кампаниите на кандидатите бележат динамика през последната седмица. Коцев направи няколко силни дебата в Нова ТВ, БТВ и "Референдум“ по БНТ още във втората седмица на кампанията. В тях той назова местните олигархични кръгове и зависимостите на сегашния кмет от тях. Коцев от месеци обикаля кварталите на Варна за срещи с хората и прави модерна кампания на терен при гражданите. Тези фактори му донесоха одобрението на варненци. В посланията на "Възраждане“ и ГЕРБ пък личеше съгласуваност срещу Коцев.

Според изследването със сигурност ще гласуват близо 55 %, а други 7,8 % от жителите на Морската столица се колебаят дали да отидат до урните.

Виж коментарите (2)

Още по темата (633):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
11.03.2024 ГЕРБ печели изборите в село Житница, община Провадия
27.02.2024 Кметът на Варна: По време на кампанията ми към мен имаше многократни
кибератаки
23.02.2024 Бойко Борисов от Варна категоричен: Портних повече няма да се меси
16.01.2024 Момчето, което показа мускули докато се брояха бюлетини, не получи
заплащане
15.12.2023 Кметът Коцев в първия си брифинг за медиите: Бе динамичен месец
Още новини от Новини от Варна:
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
Близо 100 ухапани от кърлежи за 14 дни в област Варна
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).