Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Борислав Гуцанов с важни новини във Варна за интермодалния терминал и АМ "Черно море"
Автор: Пламена Николова 17:17 / 05.04.2022Коментари (0)1972
© Varna24.bg
Борислав Гуцанов, народен представител от БСП и председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения, обяви във Варна, че са проведени две срещи с големи компании, проявяващи интерес към изграждането на интермодалния терминал или т.нар.пристанище под "Максуда", предаде репортер на Varna24.bg.

"Едната е холандска компания. Правила е изкуствената палма в Дубай, може би е най-голямата европейска компания, с оборот от 2,5 млрд.евро годишно. Другата е китайска компания, 100% държавна. И двете проявяват огромен интерес към строителството и експлоатацията на бъдещият терминал, който ще бъде и единствения дълбоководен такъв. Направихме среща с министъра на транспорта Николай Събев, с проектантите и с ръководството на ДП "Пристанищна инфраструктура". Променили сме заданието от 12,5 м. дълбочина да стане 14,5 метра. Този терминал генерално променя концепцията и възможностите на пристанището. Силно се надявам до края на годината да има издаване на разрешително за строеж. От там нататък да се открие процедура по концесиониране. Тази концесия да бъде от нула строителство и експлоатация, а не концесия на готови мощности. Разликата е огромна.

Второ, за магистрала Черно море успяхме с министъра на регионалното развитие да направим така, че отново да стартира проекта с ускоряване на екологичните оценки и проектиране на магистралата. За нас това е жизненоважен проекти то като връзка между мегаполиса Истанбул, Бургас, Варна, Констанца, за да бъде изграден коридор Север-Юг, важен за привличането на това и стоки. Тази магистрала е важна и за привличането на друг тип туристи, това са турските туристи. Така, както преди 12 години никой не вярваше, че румънските туристи са атрактивни и имат бъдеще, а те в момента са основни в периферията на сезона - пролетта и есента. Считаме, че по подобен начин ще се развият нещата с бъдещите турски туристи. В момента те са водещи туристи в зимните ни курорти, смятаме, че това може да стане и за летните курорти на страната ни", коментира Гуцанов.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: