Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Централният площад на Варна чака трети ремонт за по-малко от година
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 30.03.2011Коментари (13)7016
© Varna24.bg
Девет месеца след основния ремонт през юли и четири след "междинния" през ноември м.г. централният площад "Независимост" във Варна отново е в окаяно състояние. Подменените през миналата година плочки отново са натрошени и изкъртени, напукана и компрометирана е и по-голямата част от останалото покритие на пл. "Независимост". На въпроса, каква е гаранцията на извършения през миналото лято ремонт и кой ще поеме разходите по кърпенето на кръпките Стоян Димитров, директор на общинската дирекция "Инжинерна инфраструктура и благоустрояване" отговори, че не е в състояние да даде веднага подобна информация и има нужда да се "посъветва с колегите", за да не сгреши с цифрите.

По данни на общинската администрация във Варна ремонтът от юли м.г. бе на стойност около 100 000 лева. Според Димитров "между 50 хил. и 60 хил. лв." от тях е цената на плочките и разходите за доставката им от завода производител в Италия. Останалата част от сумата т.е. около 40-50 хил. лв е стойността на работата по поставянето им. Летният ремонт обаче се оказа несполучлив и през ноември започна нов.

По данни на дирекция "Инжинерна инфраструктура и благоустрояване" във Варненската община към момента на ремонтите през юли миналата година северната част на площада, която представлява около 1/3 от цялата му площ, все още е била в гаранция. Всички ремонти на останалата част от него обаче вече са за сметка на общинския бюджет.

Верен на стила си кметът на Варна Кирил Йорданов хвърли винта за натрошените плочки върху организаторите на концерти и митинги на площада. Виновни били камионите, доставящи апаратурата, тъй като надвишавали допустимите 4т. Подобно обвинени, разбира се е напълно лишено от смисъл, тъй като навсякъде по света митинги и концерти се организират именно на централните градски площади, коментират архитекти. При това положение вината пада пак върху администрацията на Йорданов, която явно е планирала немарливо ремонта на площада и за покриването на "Независимост" е бил избран неподходящ материал.

През 2003 г. ремонтът на централния площад във Варна глътна 1 690 000 лева. Няколко месеца преди края на първия мандат на кмета Кирил Йорданов и непосредствено преди преизбирането му за втори старото покритие от врачански камък на пешеходната зона беше подменено с плочки. За да избере най-доброто за Италия замина група от четирима високопоставени общински служители. Тя включваше главния финансист на общината Димо Стоев, сегашния зам. кмет Венелин Жечев, тогавашния главен архитект Лиляна Куцарова и арх. Иван Трендафилов. За чия сметка тогава пътуваха общинските служители тогава така и не стана ясно. Официално бе оповестено обаче, че заради големия обем на сделката, компанията, чието име също остана в тайна са "дарили на Варненци 600 кв. м. от плочките за площада на стойност 7 746 евро".

Високата цена от около 150 лв. за квадратен метър от плочките, с които те се върнаха беше оправдана с гаранцията за устойчивостта им, дадена от производителите. Според агресивната ПР кампания, съпътствала преждевременното "преобличане" на площада, плочките трябваше да издържат поне "50 цикъла" или около 25 години. Данните бяха съобщени на специално организиран брифинг от Димо Стоев. Още тогава неговото име неофициално беше свързано с фирмата "Инжстройинженеринг" ООД., извършила на доставката и ремонта. Тя, както и още десетина дружества с подобни имена формално са управлявани от Пламен Стилиянов.

Независимо от цената си обаче клинкерното покритие започна да се пропуква само няколко седмици след поставянето му на пл. "Независимост". Наложиха се допълнителни укрепителни работа на терена и доставка на скъпо лепило, които допълнително оскъпиха ремонта. Около 3 месеца след откриването им плочките пак започнаха да се трошат. Така след поставянето им през 2003г. "уникалните клинкерлни плочки" бяха основно подменяни три пъти. Това се случи през 2004г. , през 2007г. (когато Кирил Йорданов беше избран за трети мандат) и два пъти през миналата година. "Ако имаше възможност добре щеше да е да се подменят всички плочки", призна преди време по повод на безкрайните ремонти Стоян Димитров.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 15
28.08.2013 »
19.02.2013 »
06.02.2013 »
04.07.2012 »
03.07.2012 »
25.04.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Petya Dimitrova
премахни филтъра

0
 
 
sorry ако съм изтървала нещо , ама не ми се четат коментари! като чух за ремонт , об6тина и Варна..... та се сетих колко ядосана бя вчера сутринта , на ход за работа! ПЕшА! абе , хора, об6тинарите..... пред партийния е голяма мизерия!!!!! яд ме хваща чак! 3 пъти чупя ток на ботуш за една зима! като минавам пред ОБ6ТИНАТА, минавам като нестинарка! боли, мамка му! разбит чакъл с примеси на незнам какво си .....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: