Черно море с тюркоазен цвят

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 13.06.2017
1810
През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че това се дължи на цъфтежа на определен вид планктон. Рибарите, които често са свидетели на различни природни явления, смятат, че това е обичайният за морето цвят в началото на лятото.

Цветът на морето непрекъснато се променя - твърдят старите рибари.

Яни Янев, рибар: "Мени се, просто му се мени цвета много често. Вече се размътва водата, но ако погледнем зад пристанището, зад вълнолома - огледало, синьо, бистро, чисто."

От няколко дни водата в Черно море на места е тюркоазено синя и привлича вниманието както на варненци, така и на туристите. Много от тях запечатват рядкото явление във фотообективите си. Специалистите обаче твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

Доц. Валентина Тодорова, Институт по океанология: "Случва се ежегодно в късна пролет, края на май и през юни месец и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид."

"Емилианиа Хуксли" е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата.

Доц. Валентина Тодорова, Институт по океанология: "Образуването на едно съединение - Диметил сулфит, точно от "Емилианиа Хуксли", което е летливо, отделя се в атмосферата и това съединение е ядро за образуване на облаци в атмосферата. Когато се образуват повече облаци, тогава се увеличава отражателната способност на планетата. Тоест по-голяма част от слънчевата радиация се връща."

Фитопланктонът "Емилианиа Хуксли", който е причината за тюркоазеното море, не е токсичен и не представлява опастност за туристите. За любителите на морските приключения специалистите припомнят, че към края на август ще се наблюдава цъфтеж на друг вид планктон - фосфоресциращ.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).