Чужденец се опитал да изнесе над 700 безценни монети през летище Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
12:04 / 23.05.2018
3726
Най-голямото количество антични и средновековни монети за последните 20 години, заловени при опит да бъдат изнесени от чужденец на летище Варна, бяха предадени от Митницата на Регионалният исторически музей в морския град, предаде репортер на Varna24.bg.

Чужд гражданин се е опитал да отпътува от аеропорта с над 700 от безценните екземпляри с културна историческа стойност, без да ги е декларирал, каза днес на пресконференция директорът на РИМ д-р Игор Лазаренко.  

"Монетите са 709 и са от различни исторически епохи. Сред тях има монети от еленистическата епоха, от Рим и Византия, две уникални монети на Цар Иван Александър и монети на третото българско царство. По данни на Световната митническа организация нелегалния трафик на културни исторически ценности се нарежда на второ място по доходоносност като нелегален бизнес след трафикът на наркотици.

Продажбата на оръжие и разпространението на фалшиви стоки остава на трето място. Монетите са задържани със заповед на министъра на финансите и предадени на РИМ-Варна. Чуждестранният гражданин е обявил, че изнася колекция от юбилейни монети, но при обискът се оказало, че те са историческа стойност. За съжаление в страната ни има доста иманяри, защото това е доходен източник на печалба. Нямаме информация къде са намерени тези монети. Ние сме си изпълнили задачата да спрем този опит да изнесат национално богатство", заяви днес Светлан Савов, началник на Митница Варна.

Той допълни, че до момента не е имало случай на находка с такива размери. 

Подробности вижте във видеото! 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).