Дани вече движи ръцете си, изписват го в началото на юли

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:54 / 19.06.2017
5634
13-годишният Даниел Костов, който бе ударен от волтова дъга в локомотивното депо във Варна на 22 април, вече движи ръцете си. Това съобщи за Varna24.bg лелята на момчето Мария Георгиева.  

До момента момчето е претърпяло около 14 операции и е с добри жизнени показатели, съобщиха неотдавна от Военномедицинска академия.

В момента лекарите раздвижват поетапно Дани, като първоначално са започнали от пръстите, китките, след това и раменете на детето. Очаква се в следващите две седмици да бъдат положени грижи пострадалото момче да бъде изправено на крака и да направи първите си стъпки. 

"Съобщиха, че са приключили вече с операциите, сега е важно да бъдат възстановени двигателните му способности. След изписването му семейството ще заведе Дани в Кюстендил, където имало много добри условия за рехабилитация. Засега върви добре. За да не движи самоцелно ръцете си, майка му дори му купува ролка кухненска хартия, за да къса парче по парче и така да раздвижва китките", сподели Мария.

Тя разказа още, че на моменти племенникът и е доста унил, а в други случаи е жизнерадостен и приказлив. 

"Вече намалиха значително болкоуспокояващите, които му вливат. Преди време, когато се обадих да го чуя, майка му беше при него, а детето пищеше от болка при превръзките. Бях шокирана. Все още болките са ужасяващи за него, но ще преодолее и това. В други случаи е толкова весел, че ако не знаех какво му се е случило, нямаше да предположа. Майка му е всеки ден до него и му обяснява как да се държи, за да помага максимално на лекарите", разказа още лелята на момчето.  

За пълното възстановяване на организма Дани трябва да приема по 4 000 калории дневно. Това не било възможно чрез храна, затова лекарите препоръчали специални сокове и кремчета, които са доста скъпи. В случай, че има хора, желаещи да помогнат на семейството финансово с грижите по Дани могат да се свържат с близките чрез Varna24.bg

Припомняме, че при постъпването на момчето във Военноморска болница във Варна са установени изгаряния на лице, шия, гръден кош, гръб, горни и долни крайници - 65% 2В-3 степен.

След овладяване на шоковото състояние лекарите са започнали регулярни некректомии на засегнатите повърхности и автопластика със собствена кожа. Поради голямата площ и дълбочина на изгарянето, се е наложило използване на изкуствена кожа, с която са покрити най-тежките участъци.

За осигуряване на животоспасяващите операции Център "Фонд за лечение на деца", с решение на Обществения съвет, спешно организира и финансира закупуването на скъпоструващия биологичен кожен заместител.


Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
02.06.2017 12 операции е претърпял до момента Дани, който бе ударен от волтова дъга
17.05.2017 Психолог работи с обгорелия Дани от Варна, семейството се нуждае от помощ
12.05.2017 Лелята на ударения от волтова дъга Даниел обяви как могат да бъдат спасени крайниците му!
03.05.2017 Състоянието на 14-годишния Дани остава тежко, все още има опасност за живота
му
26.04.2017 Над 300 души дариха кръв за Дани, акцията е прекратена
26.04.2017 Дани се качил на локомотива заради две мъртви чайки
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).