Деца от ОУ "Цар Симеон I“ изучават "архитектурните съкровища“ на Стара Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:43 / 27.11.2017
4472
Старите сгради на Варна... Странно е, че ние всеки ден минаваме край тях, а знаем толкова малко за историята на създаването им и техните архитекти.

Участниците от групата за извънкласна дейност "Откриватели на съкровища" по проект "Твоят час" се пренесоха в миналото в непосредствена среща с тях като направиха " Разходка из Стара Варна" заедно с Християн Облаков - краевед, изследовател на "забравените архитекти" на Варна и зам.-председател на Варненското историко-архитектурно дружество "Наследство".

Знаете ли, че един от символите на Варна - катедралният храм "Свето Успение Богородично" е на повече от 130 години и в продължение на четвърт век е била най-голямата църква България, Часовниковата кула или Градския часовник е издигната в средата на XIX век и е служила за наблюдателница на варненските пожарникари. Малцина знаят, че сградата на днешния Държавен архив, построена през 1860г. е била варненския турски конак, а градският площад е носил името "Мусала" до обявяването на Независимостта на България през 1908г., когато се преименува в чест на това голямо събитие.

Тези интересни, любопитни факти и събития, свързани с непознатата, нова история на Варна, разказа на децата Християн Облаков.

Невъзможно е да усетим духа на Стара Варна без архитектурното изкуство, оставено ни от арх.Дабко Дабков - този бележит творец на сгради : първият Гранд хотел "Лондон", Аквариума, сградата на Икономическия университет - тогава Средно търговско училище и много други забравени културни паметници "съкровища", които са част от съвременния градски облик, правейки го неповторим, разпознаваем и уникален. Те са част от историята на нашия град и ние, днешните варненци, носим отговорността за тяхното съхраняване.

Групата "Откриватели на съкровища" изказва благодарност на Християн Облаков за увлекателната беседа и приключение в непознатото и недалечно минало на Стара Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).