Директорката на ОУ"Захари Стоянов": Вариант е да се преместим в сградата на Спортното училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:18 / 10.05.2012
3343
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Захари Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СУ "Георги Бенковски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Основно училище "Захари Стоянов" би могло да се премести в сградата на Спортното училище, ако на спортните таланти бъде осигурена друга сграда за обучение. Това заяви Тодорка Колева, директор на основното школо. От там за пореден път поискаха преместване на Математическата гимназия, с която споделят една и съща сграда в кв. Чайка, предаде Дарик.

Вариантът със сградата на Спортното училище е единственият за "Захари Стоянов", тъй като училището е квартално, обоснова се Колева. Според нея гимназията може да бъде преместена навсякъде. В подкрепа на това твърдение тя посочи, че в града има училища със същата материална база като тяхната и около 200-260 ученици, докато във вече отеснялата сграда в "Чайка" се учат 2200 ученици.

Преместването на Математическата гимназия е единственото правилно решение за проблемите с материалната база на двете училища, смятат директорът на "Захари Стоянов", учители и родители на ученици. Те настояват да се възстанови равноправието между двете школа. Според училищното настоятелство, повече от 10 години основното школо е пресирано от гимназията с активната подкрепа на зам.-кмета Коста Базитов. Добре известни на обществеността са близките приятелски отношения на Базитов с директора на МГ, твърдят родителите. Те настояват при разпределянето на класните стаи да се отчете демографският прираст, засиленото застрояване на кв. Бриз и вилните зони.

Ако Общинският съвет приеме предложението на администрацията за разпределяне на стаите в сградата, на ученици от основното школо ще се наложи да учат в подблоковото пространство на блок 67 в "Чайка".

Помещенията там са строени за магазини и не са пригодени за учебен процес. Ще се пречи и на живущите в блока, смята директорът Тодорка Колева. Според нея, с предоставянето на многофункционалната зала в двора за нуждите на МГ, се подсигурява комфорт за гимназистите, за сметка на по-малките ученици.

На този етап няма никаква възможност някое от двете школа да бъде преместено в друга сграда. Поне за следващата учебна година няма нито правна, нито практическа възможност за това, заяви пред Дарик Коста Базитов, зам.-кмет по въпросите на образованието. Той обясни, че стаите са разпределени според възможностите на общината и потребностите на двете училища. Това решение не удовлетворява и двете страни, защото не са достатъчно стаите в сградата. "Ще търсим решение на този казус", категоричен бе зам.-кметът.

Относно обвиненията в лобизъм в полза на Математическата гимназия, Коста Базитов заяви, че ще коментира, само след като ги види в писмен вид. "Нека да го напишат и да се подпишат, за да мога да си търся правата", заяви той.


Виж коментарите (3)

Още по темата (32):
09.09.2014 Колективът на ОУ "Захари Стоянов" си иска старата директорка
09.08.2014 Броят наново класните стаи на "Захари Стоянов" и МГ
11.06.2014 От ОУ "Захари Стоянов" към Община Варна: В 21-ви век ли живеем, това ли е демокрация?
21.03.2014 По-малко първолаци в ОУ "Захари Стоянов" през новата учебна година
01.12.2013 Не е ясно кой ще ползва новото училище в "Приморски"
07.11.2013 Горещи страсти в Общината заради местене на училища
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).