Дни на интелигентната енергия се проведоха във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:33 / 27.06.2017
1260
Дните на интелигентната енергия в гр. Варна се провеждат за пета поредна година. Тази година инициативата пое областна администрация, в лицето на областния управител на област Варна - г-н Стоян Пасев, разширявайки обхвата на събитието до всички черноморски общини, превръщайки Дните в по-мащабните Черноморски дни на интелигентната енергия.
Основни организатори на Енергийните дни са Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) и Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ), в качеството им на подкрепящи структури на Споразумението на Кметовете.

Тази година, Черноморските дни на интелигентната енергия са част от Европейската седмица на устойчивата енергия, която се провежда в Брюксел от 19 до 23 юни под мотото "Чиста енергия за всички европейци". 

Съорганизатори на събитието тази година бяха Националното сдружение на общините в Република България, Софийска енергийна Агенция, Черноморски изследователски енергиен център, Технически университет - Варна и Институт за нулево енергийни сгради.

Главната цел на Европейската седмица е да повиши информираността за енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия. В този контекст, под формата на бизнес закуска, семинари, дискусии и работни срещи, Черноморските Дни дадоха среща на бизнеса, местните власти и централни институции, улеснявайки взаимния диалог и сътрудничество в полза на прилагането на новаторски начини за повишаване на енергийната ефективност и опазване на климата и околната среда; популяризираха постиженията на местните общности в постигането на целите за по-добър и енергийно независим живот; дадоха възможност за представяне на устойчиви енергийни технологии и образци; и не на последно място - направиха възможен обмена на идеи и информация за финансови и технологични инструменти, които са в помощ на бизнеса и местните власти в прилагането на мерки за приспособяване към климатичните промени.

На 22.06.2017 г. в зала Заседателна на Областна администрация - Варна бяха поканени млади и започващи дейността си малки и средни предприятия, представители на черноморските местни власти, НПО, които са активни в сферата на ЕЕ, климатичните промени и екологията, научни работници. Срещата бе открита от домакините от областна администрация Варна и председателя на Комисията по транспорт в общински съвет Варна - г-н Добромир Джиков.
Темата на бизнес закуската бе свързана с енергийната ефективност и пестене на енергия в офиса (на работното място) и бе разгледана от експертите на Енергийна агенция София (СОФЕНА). В рамките на проект Start2Act са разработени интересни идеи, електронни платформи, помагала и обучителни материали за това как да мотивирате служителите в офиса да пестят енергия, на кои сектори да се наблегне, как енергийната ефективност да стане фирмена политика. Проект CrowdStream, изпълняван от АБЧО пък, представи интересни и нестандартни начини за финансиране на новаторски идеи с набиращият все по-голяма популярност финансов инструмент "групово финансиране".

Втората част на срещата бе посветена на ролята на местната общност в глобалния процес на приспособяване към климатичните промени. Експертите от АБЧО представиха Стратегията за адаптиране към климата, изготвяна в момента от Световната банка и МОСВ, в частта му "Градска среда" и провокира местните общности да обсъдят доколко е необходима такава стратегия на местно или регионално ниво, кои са основните фактори които да засяга и как това да бъде включвано в развитието на градовете. Бе взето решение АБЧО да предложи становище на Черноморските общини, което ще бъде основано на предложенията и мненията на всички членове на сдружението. Становището ще бъде представено на работната група на организираната от тях среща в София на 12.07.2017 г. Зелените поръчки бяха тема на дискусия тип "Кръгла маса", водена от НСОРБ и проект GreenS. Проектът цели създаването на стабилно партньорство между централни институции, възложители на обществени поръчки и бизнеса в процеса на изпълнение на зелените обществени поръчки, намиране на решения на идентифицираните проблеми и подобряване на нормативната база там, където е необходимо. ЧРАУЕ запозна аудиторията с техническата помощ, която предоставя на местните власти и обществени възложители при изготвянето на зелени поръчки, както и възможностите на зеления бизнес да стане по-достъпен за възложителите. Националното сдружение на общините поведе обсъждане за пречките и проблемите пред изпълнението на зелените обществени поръчки и какви предимства биха имали публичните органи от тяхното изпълнение. Стана ясно, например, че, според проучване на НСОРБ, едва 10% от българските общини отчитат, че изпълняват зелени поръчки. Заедно с ОЦОСУР публиката разгледа практически и реални възможности на домакинствата да се справят с предизвикателствата на климата и пестенето на енергия без да се нарушава удобството и качеството на живота - как и защо да си инсталираме слънчеви панели или да инвестираме във фотоволтаици на покрива, има ли институционални ограничения пред производството на енергия за дома и как да се справим с тях. Веднага след това експерти от ЧИЕЦ представиха пречките пред енергийната ефективност в страната ни и бяха обсъдени идеи как да бъдат преодолявани. Накрая бяха обсъдени и финансовите предизвикателства при санирането на сгради-особено актуална тема в България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).