Добри варненци помагат на бежанци от Сирия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:20 / 23.09.2013
4418
Оживление царeше през уикенда в просторното помещение на ул. "Македония" №4 във Варна, където доброволци стягаха чували с помощи за бедстващите сирийски бежанци от лагера в Пъстрогор, Свиленградско. Акцията е насочена най-вече към майки с малки деца, бременни жени, малчугани без придружител, и ще продължи, обясни двигателят на акцията Моника Гецова.

В събота бяха събрани около 1000 лв. В кампанията са се включили и сирийци, живеещи във Варна. В нашия град живеят и работят десетки граждани от страната. Всеки от тях е избрал за своя кауза линията на опозицията или на управляващите в родината си, и това разбираемо - всеки от тях е лично засегнат.

Не за първи път Моника и хората от сдружението "Варненски майки" се залавят да помогнат на нуждаещи се, но сега тя има личен мотив да го прави. Моника не иска да застава пред камери и фотоапарати, но сподели, че като дете е живяла в Сирия с родителите си, те работили там няколко години. Последно е била в Сирия преди войната през октомври 2010 г. и е останала с чудесни впечатления. Тя заяви, че няма политически пристрастия по отношение на събитията в близкоизточната държава.

"В Пъстрогор има деца, които са били отвлечени и после пуснати, те са сами и не знаят къде са родителите им. Има семейства с изпоклани деца и родители, на тях трябва да се помогне", разказва Гецова.

Колкото до притесненията на местните хора и изобщо в България, че може с бежанската вълна да проникнат престъпници и криминални елементи, тя смята, че семейство с 5 деца не може да върши престъпления. Нито да прави секс по улиците, каквито небивалици се появиха в някои медии.

Според хората от сдружението у нас в момента пребивават други опасни пришълци - избягали от затворите в Сирия, лица от Афганистан и Ирак, но това нямало нищо общо с изстрадалите хора.

Гецова знае арабски и смята да пътува в началото на октомври до Пъстрогор, за да се запознае на място със ситуацията и да разбере какво точно е необходимо на бедстващите бежанци там.

"Много варненци ми се обадиха и искат да дарят техника - хладилници, телевизори, но нека първо видя на място от какво се нуждаят хората", обяснява Моника.

Вече е осигурен транспорт за щедрите дарения, повечето съвсем запазени вещи.

"Хората са ги приготвили, изпрали, изгладили", обясняват доброволците. Торбите, върху които има описание на съдържанието, ще бъдат прибрани в склад. По информация на сдружението в момента в убежището в Пъстрогор има около 300 са възрастни, а останалите - 120 деца. В помещението, което трябва да бъде кухня, спят бежанци и всички ползват един котлон, тревожи се Гецова. Така е било поне до миналата седмица.

Според нея организацията с децата, някои от които от 2 г. не са посещавали училище, е тромава и нямаме специалисти с арабски език, които на този етап да се заемат с благородната задача да обучават малчуганите бежанци от Сирия. В края на разговора ни тя със съжаление сподели, че по света, за съжаление, българите ни възприемат предимно като престъпници, заради аферите с кредитни и дебитни карти, трафика на дрога и хора.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (6)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).