Два типа престъпници дебнат във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:08 / 15.08.2022
25682
Август – месецът на отпуските. Мнозина го очакват с нетърпение, за да стегнат багажа и да се отправят на почивка за седмица, две или повече. Но понякога завръщането ни е повече от неприятно, защото се оказва, че по време на нашето отсъствие домът ни е бил посетен от неканени гости. Не е новина, че лятото е сезонът, в който традиционно престъпността се увеличава. Но всеки път трябва да сме особено предпазливи.

Битовата престъпност традиционно се увеличава през лятото. Идват и добри познайници на полицията от вътрешността на страната. Два типа са престъпниците, които влизат по домовете:

"На първо място са да ги наречем "опортюнисти", които действат с много малка или без предварителна подготовка," казва главен инспектор Иван Петров от варненската полиция. Тези престъпници атакуват, когато открият незаключена врата, отворен прозорец на нисък етаж или  некачествена дограма.

"Също в автомобила си на видно място сме оставили нещо ценно - като например скъпа техника, лаптопи, телефони, дамска чанта. Просто минава, опитва, отворена е вратата или е много лесно отваряема, влиза и я взима," допълва главен инспектор Петров.

На такъв тип престъпления основните цели са пари в брой и бижута. Другият тип крадци са добре подготвени и влагат дори разследващ елемент в действията си. Тези престъпници проучват навиците на собствениците на жилището и се стараят да бъдат напълно незабележими. Много важен съвет  на главен инспектор Петров е да внимаваме много какво публикуваме в социалните мрежи:

"Старайте се да не заявявате на всеослушание какви са ви плановете за отсъствие, какво имате ценно в дома си. Това е от една страна, от друга страна, ако имате възможност, ваш близък роднина или приятел отвреме-навреме да минава, да наглежда имота Ви – дали всичко е наред. Да се вижда, че има движение," казва главен инспектор Петров, предаде БНР.

Разкриваемостта на надомните кражби се е повишила заради поставени камери в много жилища и блокове. Съществува и скрита престъпност, защото не всички съобщават за извършеното посегателство в дома им, а това е важно, подчертава Иван Петров.

В последните години през лятото във Варна пристигат и престъпници от други страни, основно румънци, които извършват измами по главни пътища и магистрали. Те имитират аварийна ситуация с автомобила си.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).