Джипитата във Варна смазани от бумащина, таксуват извинителните бележки за децата

Автор: Пламена Николова
Коментари (10)
15:14 / 16.08.2017
7079
Общопрактикуващите лекари във Варна, както и колегите им в цялата страна, са смазани от бумащината, с която са натоварени да се борят. Това сподели за Varna24.bg Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна д-р Светлин Митев.

"Майките не могат да извиняват отсъствията на децата си от детска градина и училище, както по-рано, затова масово малчуганите са изпратени при джипито за извинителна бележка. Касата обаче не покрива отделеното време и труд за тази дейност, затова всеки семеен лекар по свое осмотрение може да таксува тази услуга. 

Според новите изисквания много се увеличиха административните задължения на джипитата и това безумно администриране губи от времето им за преглед, пред кабинетите се вият опашки от изнервени пациенти. 

Ето сега въведоха и новото изискване децата, които посещават детска градина да представят в срок до 7 дни от започването на новата учебна година в градините бележка от джипито, че детето е здраво. Това ще натовари през септември графика на колегите отново. 

Впрегнати сме във все повече безмислици. Всичко рефлектира върху пациента. Нови изисквания въведоха и при рецептурните книжки. Хората сноват между кабинета и аптеката по няколко пъти. 

Ако пациент почине, до два месеца джипито трябва да представи смъртен акт в касата. Това също е безумно да се товарят лекарите с подобен ангажимент. 

В детските градини връщат децата дори за хрема. Родителите отново бягат до кабинета на лекаря си, за да вземат бележка за отсъствието на детето. И ако то е било прегледано, лекувано и минало на контролен преглед, следва тази бележка да бъде платена, защото услугата по издаването и писането и не се поема от касата, както казах. 

Най-често колегите вземат по 2 лева за извинителната бележка за детската градина. Има и джипита, които могат да оценят труда си на повече. Други пък не вземат пари за това. Всеки решава сам. Но това е само, когато детето е било болно и обгрижено от джипито.

Бележките, които се изискват сега при старата на учебната година в детските градини не би следвало да бъдат заплатени", обясни д-р Митев.  

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).