Едно свещено място край Варна събира и мюсюлмани, и християни от цяла Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:12 / 05.06.2023
2560
Текето "Ак Язълъ баба – Св. Атанасий“ в село Оброчище е забележителен архитектурен паметник със силен религиозен смисъл, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. Наричано още "Манастира“, текето е магично място със силна енергия. 

Легендите за текето са много и различни. Мюсюлманите вярват, че през 16 век на това място се заселва Ак Язълъ баба, духовен приемник на Отоман баба /водач на мюсюлмански орден/, бягащ далеч от центъра на Османската империя, тъй като бива подложен на преследвания. След смъртта му неговите привърженици построяват теке.

Според християните на това място живеел Атанас – млад овчар, който се влюбва в турска мома. Когато роднините на девойката узнали, подгонили младите да ги накажат и влюбените се самоубили, за да не попаднат в ръцете на преследвачите си. Християните вярват също, че някога тук е имало манастир превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а Св. Атанасий бил убит от турците заради своята вяра.

Никой не знае точно каква е истината, но факт е, че мястото е силно енергийно, затова й го наричат още "Добруджанската Света Гора." 

Всяка година то е посещавано от хиляди хора от цяла Европа.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).