Експерти скочиха срещу строителството на 60-метрова сграда в центъра на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
09:47 / 20.12.2017
8715
Сграда с височина 62 м и поне 18 етажа възнамеряват да построят в центъра на Варна компаниите "Пропъртис ПС" и "Борд". Проектът е бил представен на заседание на Общинският експертен съвет по устройство на територията вчера.

Двата парцела, в които трябва да бъде извършено строителството на сградата с 18 хил. кв. м. разгъната застроена площ, са с обща големина 1.39 дка. Те се намират на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Княз Борис I". Едноличен собственик на "Пропъртис ПС" е Петя Славова, а на "Борд" - холандския гражданин Мартин Хаугаард. Справка в архива на Търговския регистър показва, че той е придобил компанията през 2010 г. от двамата дотогавашни съдружници в нея - Даниел Славов и Емил Петров.

Според участници във вчерашното заседание на Експертния съвет по устройство на територията във Варна, с които "Дневник" разговаря, приемането на проекта за строителство на над 60 метровата кула е било отложено заради редица възражения срещу реализацията му в представения вариант. Те са били свързани основно със сериозните промени които той ще наложи в устройството на района. Спорове е предизвикало и натоварването му с трафик, който съществуващата в момента инфраструктура не би могла да поеме. Експертите, участвали в съвета, са били на мнение, че с проекта се надвишават и показателите за застрояване на квартала според регулационния план, който действа в момента.

Заявлението за допускане, проучване и проектиране за изменение на Подробния устройствен план на терените, върху, които трябва да бъде извършено строителството на високата сграда е било разгледано от Експертния съвет по устройство на територията още на 29 ноември т.г. То е било внесено от инвеститорите в общинската администрация само две седмици по-рано - на 14 ноември. В него е записано, че предвиденото строителство е "за банка".

За първи път проектът за строителство на високоетажна сграда на същото място беше дискутиран в Общинският експертен съвет по устройство на територията още през юли 2008 г. Тогава обсъждане беше отложено с мотива ,че реализацията на сграда с подобни мащаби няма как да не засегне и на околните пространства, част от които са паркове и пешеходни зони. Според изразените тогава критични мнения тя би наложила изграждането на съответната инфраструктура, паркинги и подходи, които няма как да са ефективни, ако не обслужва поне няколко подобни проекта в съседства. По същия повод тогава Съюза на архитектите публикува становище, според което всички бъдещи сгради в историческата част на Варна - археологическият резерват "Одесос" и зоната около него трябва да имат максимална височина от 15 м (кота корниз), като при това се спазват и специфичните изисквания за застрояване на Националния институт за паметниците на културата.

По време на заседанието си от 29 ноември т.г. Експертния съвет по устройство на територията е отхвърлил и друг проект за строителство на 8 етажна сграда в същия район. Става дума за хотел, който би трябвало да се появи на мястото на паркинга на Фестивалния и конгресен център във Варна.

В общинската администрация преди време беше внесен и още един проект за изграждане на 16 етажен хотел срещу входа на Морската градина.

Той трябва да се появи на мястото на паркинга на съществуващия в момента хотел "Одесос".

Само на метри от мястото, в историческия център на Варна е проектирано и строителството на четвърта висока сграда в същия район. Поне на 36 м. трябва да се издигне бизнесцентърът, който дружеството "Лазурен бряг 91" смята да построи на терена, в който сега се намира изоставената от години старата градска баня.

 

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).