Емоционална среща на влашкия етнос се проведе край Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:30 / 10.08.2022
4070
Емоционална родова среща събра власите-рудари от Варна, страната и чужбина около Побити камъни край Варна в почивните дни, предаде репортер на Varna24.bg

Срещата бе организирана от Инициативен комитет от Девня и сдружение "Обединени български власи".

На събора бяха представени бит, култура и поминък на влашкия етнос - в миналото и сега. Самодейни певчески и танцови състави от Варна, региона и страната представиха автентичен и съвременен влашки фолклор.

На предоставената импровизирана сцена се изявиха музиканти, певци и танцьори. На срещата беше представена и изложба от носии, плетива и везба "от раклата на баба", бяха демонстрирани и занаятчийски умения.

Целта на събора бе да даде среща на власите - рудари от страна и тези зад граница, за да се опознаят, да обсъдят проблемите на етноса и заедно да потърсят пътища за разрешаването им.

Организаторите на срещата споделиха, че архаичният влашки език, е първият диалект на румънския език. Те изтъкнаха, че власите имат различни наименования в различните краища на страната, според техния поминък. Именно майсторите на копанки и лъжици са станали нарицателни и са дали наименованието копанари, работещите в мините са наричани рудари, а сред предците на власите са тези, които са опитомявали мечки и маймуни, с които са си вадили препитанието по панаири и събори, други пък са били ковачи и дърводелци. 

По време на събора изрично бе подчертано, че власите се разграничават от ромите, че са работлив народ, който почита и изповядва християнството, а децата са насърчавани да учат и се реализират в престижни професии. 

По време на събитието бе отслужена тържествена св. литургия и раздаден курбан за здраве. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).