Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Градски транспорт“ дава 9 млн. лв. на посредник за нафта
Автор: Екип Varna24.bg 11:19 / 16.11.2010Коментари (0)920
© Varna24.bg
Докато шофьори в "Градски транспорт" се чудят на какво отгоре ще им бъдат орязвани социалните придобивки и класът за прослужено време, лъсна, че бордът на директорите е подписал договор за доставка на дизелово гориво на апетитната стойност от 9,3 млн. лв. Нафтата ще бъде доставена от фирма посредник "Сима" от Търговище.
На вчерашното протестно събрание синдикалисти изразиха разочарование, че горивата ще преминават през частна бензиностанция, вместо общинската фирма да си има своя. Питаха се и защо доставките не стават директно от "ЛУКойл".

Договорът със "Сима" е подписан през септември. Разбира се, чрез обществена поръчка. Търговищката компания ще достави за период от 2 години 4,5 милиона литра дизелово гориво. Цената за 1 литър с ДДС ще излиза около 2,069 лв. В момента според сайта на рафинерията "ЛУКойл Нефтохим" чистата цена на едро за дизеловото гориво е 1,068 лв., а след като се включат към стойността ДДС и акциз, стига 2,001 лв. Следователно литър нафта, купен директно от "ЛУКойл Нефтохим", излиза с близо 7 ст. по-евтин. Т.е. 4,5 милиона литра директно от "ЛУКойл" биха стрували с около 300 000 лв. по-малко, отколкото цената, която ще бъде платена от "Градски транспорт" на фирма "Сима".
Възможно е разминаването да се дължи на факта, че в цената посредникът си включва и разходи за доставка до адреса във Варна.

Както и да е, от "Градски транспорт" са категорични, че всичко е законно и е избрана най-изгодната оферта след обявяване на търга.

Впрочем пак през септември на фирмата "Сима" е възложена и втора поръчка за малко над 306 000 лв. с ДДС 20% за доставка на 150 000 литра бензиново гориво А-95 H, т.е. 2,04 лв./литър. В същото време цената в "ЛУКойл Нефтохим" е с около 3 ст. по-ниска - около 2,008 лв./литър. Всъщност това са първите две обществени поръчки, които осъществява новото ръководство на "Градски транспорт".

Шофьори и кондукторки в стачна готовност

Бурно недоволство предизвикаха предложенията на борда на директорите на "Градски транспорт" за намаляване на класа за прослужено време и социалните придобивки. Вчера синдикалните водачи предизвикаха събрание, на което да представят намеренията на ръководството.
"От 1977 г. съм на седалката. Кой е този, който иска да ми орязва класа? Има ли той и половината от моя стаж?", заяви пред всички възмутен шофьор ветеран.
Единодушно бе взето решение за стачна готовност и предприемане на протестни действия, ако не остане в сила старият КТД от 2008 г. Стачният комитет ще работи в зависимост от преговорите с работодателя. Дискусиите започват на 17 ноември. Ефективните действия най-вероятно ще се изразят във временно спиране на обслужване на линиите.

Пред синдикатите бордът на директорите е мотивирал промените със натрупаната загуба от над 1,2 млн. лв.
"Не искаме на наш гръб да оправят задълженията си. При нас криза няма. Хората не са спрели да се возят на автобусите", коментираха разпалено шофьори на събранието. Никога досега шофьорите не са били обвиняване, че са виновни за загубите, това е смешно, заяви лидерът на КНСБ във фирмата.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 8
22.11.2010 »
19.11.2010 »
17.11.2010 »
17.11.2010 »
17.11.2010 »
16.11.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: