Холандски екип от архитекти спечели с идеята си за нова библиотека на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
12:05 / 30.11.2015
5336
Холандският екип от архитекти "Architects for Urbanity" с ръководител Марина Колонади спечели със своя проект журито в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека "П. Р. Славейков" във Варна. Пет членният екип от Ротердам е проектирал 4 етажна сграда с интегрирано вътрешно пространство, усещането за която е, че посетителят няма да има реална представа на кой етаж се намира - каза представителката на журито, Анета Булант-Каменова - съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant & Wailzer.

Български е 5-членният екип от архитекти, класирани на второ място - Ио архитекти, София с ръководител Вяра стефанова Желязкова. На трето място журито е било спечелено от идеята на Хонг-конгски екип, в който са работили 4-ма архитекти. 

Отреденият терен за новата библиотека е между улиците бул. "Осми Приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на Община Варна. Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 330 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Общата инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство ще е 40 млн. лв.

 

Източник: Черно море


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).