Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних показа програмата си за развитието на Варна до 2023 г., ще реализира мащабни проекти!
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 14.10.2019Коментари (11)18259
©
Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране, обяви досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Иван Портних.

- Г-н Портних, защо предстоящите избори на 27 октомври са важни за Варна?

- На 27 октомври ще бъде определена посоката за развитие на Варна за следващите 4 години. Затова е важно хората да избират внимателно, да разпознават популизма и демагогията. Моята програма е ясна, с 5 основни приоритета, включващи конкретни задачи, които са финансово обезпечени и реално изпълними. Готови сме да продължим работа веднага, но искам да носим ясна политическа отговорност за управлението на Варна. Затова е много важна подкрепата за кмет, но и за листата на ГЕРБ - за да има принципно мнозинство в Общинския съвет, а не задкулисни договорки и плаващи мнозинства с неясни кукловоди.

- Каква е Вашата програма за развитието на Варна до 2023 г.?

- Варна е град, който вдъхновява, защото има голям потенциал. През изминалите 6 години започнахме промяната, която само през 2019 г.  бе подкрепена с общински бюджет от половин милиард лева. Поставихме началото на големите проекти – изграждането на бул. "Васил Левски“, новото рибарско пристанище в Аспарухово, разработваме проекта за нов математико-технологичен кампус, за новата библиотека. Започнахме изграждането на три нови спортни комплекса. Завършихме пилотен проект за цялостно облагородяване на IV микрорайон във Владиславово.  

Имахме куража да се хванем с решаването на трупани с десетилетия проблеми – разчистваме Максуда от незаконно строителство, създадохме синя зона в центъра, обновихме всички главни улици и булеварди, ремонтирахме охранителните канали в Аспарухово, приехме ПУП на Аспаруховия парк, възраждаме стадион "Спартак“. Варна излезе от Дупката  -  направихме първи крачки за превръщането й в ново градско пространство. Набрали сме скорост, която искам да увеличим.

Вдъхновени сме да отворим Варна към морето, с още по-смели проекти – с изграждане на ново яхтено пристанище, опера и експоцентър в пристанищната зона. На морската столица на България ще й отива това ново морско лице.

- Какви са приоритетите, които залагате във Вашата програма?

- Програмата ни е последователна и надгражда свършеното до момента. Тя е отворена и ще бъде допълвана от хората. Приоритетите в програмата са 5 – "Инвестиране в децата и младите хора“, "Икономическо развитие на Варна“, "Модерен град с удобни квартали“, "Свързан и достъпен град“, "Варна – град на вдъхновение“.  Те обобщават стратегическата ни цел – Варна да продължи да бъде град в развитие, отворен към морето.

- "Инвестиране в децата и младите хора“ – как ще изпълните този приоритет?

- Светът, в който живеем днес, е динамичен, технологичен, модерен. Затова съм убеден, че придобитите знания, в резултат от добро образование, дават нови хоризонти. Варна се гордее със своите млади хора – с отличниците в световни олимпиади по математика, физика, химия, компютърни науки, таланти, които успяват в сферите на хуманитарните науки. Варна е разпознаваема на картата на света и заради техните успехи. Затова ние ще продължим да ги подкрепяме, да ги мотивираме  да остават да се реализират във Варна.

Продължаваме с инвестициите в образователната инфраструктура. Готови сме с проекти за 4 нови детски градини и 4 нови сгради за училища, продължаваме проекта за нов математико-технологичен кампус в района на техникумите. През новата учебна година ще отвори врати държавна гимназия по информационни науки. Готови сме да създадем общински център за безплатно дигитално обучение на деца от 1 до 4 клас. Предвиждаме нов дом за Общинския детски комплекс. Развитие на дуалното образование, на здравните профилактични програми за деца и младежи, изграждане на нови площадки за игри и спорт, подкрепа на млади двойки с репродуктивни проблеми – това са част от задачите, подчинени на този приоритет.

- Как виждате икономическо развитие на Варна през следващите 4 години?

- Община Варна управлява много успешно финансовото си развитие. За последните 5 г. бюджетът на града отбеляза ръст в почти двоен размер - от 258,7 млн.  лв. през 2015 г., на половин милиард лева през 2019 г.! Собствените приходи нарастват, без да сме увеличили местните данъци. Привлякохме над 90 млн. лв. чрез успешно изпълнени през тази година европейски проекти, получаваме  много активна финансова подкрепа и от правителството – за изпълнение на големи инфраструктурни обекти. Оттук нататък голямото предизвикателство ще бъде не само да се запази, но и да се ускори този устойчив темп на развитие на Варна. Промяната на града трябва да продължи в нови посоки, с нови предизвикателства, с откриване на нови работни места, включително за хора в неравностойно положение.

- Как ще стане това?

- Най-важните посоки, в които работим, са дигитална трансформация в администрацията – чрез създаване на повече онлайн услуги;  нов подход към инвеститорите – приоритетно развитие на индустриалните зони "Острова“ и зона "Варна“, която обхваща и общините Аксаково, Белослав и Девня. Важни задачи също са изграждане на инфраструктура в подкрепа на бизнеса, както и  подкрепа на младежки стартъпи и компании от сферата на дигиталните технологии. За целта предвиждаме създаване на специално звено в общинската администрация, а също и развитие на нов туристически бранд, подчинен на инициативата – "Варна – дестинация за 4 сезона“.

Много важен елемент в програмата ще бъде отваряне на Варна към морето –  чрез новите проекти, които ще бъдат реализирани в пристанищната зона, чрез  двете общински рибарски пристанища в Аспарухово и създаването на транспортна връзка по море.

- Третият приоритет е "Модерен град с удобни квартали“. Какви са предизвикателствата за изпълнението му?

- Целта  е хармонично развитие на града, защото Варна не е само центърът. Идеята е всеки район да има свой облик, история, култура, самобитност. Да бъде по-чист и зелен. През изминалите 4 години поставихме началото – обновихме уличната инфраструктура в кварталите, изградихме нови детски и спортни площадки. След обновяването на централните булеварди продължаваме с ремонтите на малките улици и междублокови пространства, с изграждане на нови паркове и градинки, нови паркинги. Ремонтираме читалищата – за създаване на по-добри  условия за развитие на местната самодейност. Ще развием проекта "Градинка в квартала“, който дава възможност на хората сами да облагородяват пространството около кооперациите си.

- Какви проекти ще бъдат реализирани в районите?

- Програмата ни е подробно разписана и ще бъде поетапно представяна пред хората. По-мащабните проекти са следните:

"Аспарухово“ – развитие на Аспаруховия парк – от моста до Карантината, с музей на открито до Аспаруховия вал;  завършване на рибарското пристанище;

"Владислав Варненчик“ – пълно обновяване на "Кайсиева градина" – по подобие на IV микрорайон;

"Младост" – обновяване на уличната инфраструктура, нови зелени площи и зони за детски игри и спорт;

"Приморски“ – инфраструктурни ремонти в микрорайоните, завършване на спортните комплекси на ул. "Студентска“ и във "Виница". Нови сгради на училища и детски градини;

"Виница“ – пълно обновяване на уличната инфраструктура;

"Одесос“ – приобщаване на археологията на ул. "Цар Симеон I“ и на Шишковата градинка, Международен конкурс за Дупката.

- "Свързан и достъпен град“ – как ще изпълните този приоритет?

- Целта е да осигурим качествена транспортна система, достъпна и безопасна среда за пешеходци и хора с увреждания, да насърчаваме ползването на обществения транспорт и колоезденето. Продължаваме с проектите за облекчаване на трафика в града. Част от по-мащабните проекти са: разширяване на бул. "Цар Освободител“; изграждане на бул. "Сливница“ до летището; завършване на кръстовището на ул. "Девня“ с бул. "Васил Левски“; изграждане на рампа за качване на АМ "Хемус“ – след пробива на бул. "Сливница“;   пробив на ул. "Александър Рачински“ – към ул. "Антим I“;  въвеждане на втори етап на синята зона;   изграждане на нови паркинги, развитие на веломрежата на територията на целия град;  доставка на 60 нови електробуса – за екологичен градски транспорт;   програма за пътна безопасност – с нови пешеходни пътеки, светофари, достъпност за хората с увреждания;  разширяване на безплатните интернет зони в града.

- "Варна – Град на вдъхновение“ – какво включвате в този приоритет?

- Варна е град, който заслужава да развива своята репутация на международна културна, спортна и младежка столица. Нашата амбиция е да създаваме условия, в които варненци да бъдат мотивирани да живеят, да работят, да се обучават и да инвестират тук. Да се вдъхновяват и да се гордеят със своя град. За целта работим за опазване на културно-историческото богатство, за развитие на културните пространства, за чист и зелен град. По-важните проекти са: обновяване на филиала на ДТ "Стоян Бъчваров“; продължаване работата по проекта за нова сграда на библиотеката;   провеждане на международен конкурс за Дупката и превръщане на пространството в нова културна точка;   превръщане на къщата на Антон Новак в музей на създателите на Морската градина;  развитие на Варна като фестивална дестинация и увеличаване на посетителите.   

Имаме амбицията Варна да продължи да бъде домакин на световни спортни състезания. Подкрепяме масовия спорт, изграждането на нови фитнес зони на открито. Предвиждаме изработване на Програма за озеленяване и залесяване във всички райони. Ще поставим началото на първия етап от проект за умен град – с изработване и поставяне на датчици срещу наводнение. Планираме и инициативи за намаляване използването на пластмаса. За по-чисти води ще завършим ПСОВ "Златни пясъци".  През последните 5 г. с обновяването на ПСОВ "Варна", с новата канализационна помпена станция "Акациите", с тласкателите на "Св. Св. Константин и Елена" и дълбоководното заустване на отпадните води в курорта Златни пясъци, се подобри състоянието на морската вода. С пускането в експлоатация за следващия сезон на новата ПСОВ на Златните със сигурност проблемът с отпадните води във Варна ще бъде решен 100%.

Задачите са много, структурирали сме ги по приоритети. Имаме ясна визия и цел – да продължим развитието на града, да работим и да се гордеем с нашата Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
16.12.2019 »
10.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.10.2019 г.
0
 
 
Боклука, Ванкоооо. Боклукааааа! Сметоизвозването и цялостната му система и методика не се е променила от 1965 г. Както е изглеждала тогава, така изглежда и сега. Колегата ти в бургас, прави чудеса по тоя въпрос от няколко години, с модерни контейнери, в които да не може да се рови и разпилява, подземни контейнери.....ти още спиш. Спиш и мечтаеш за вдъхновения сред кочина, цигания и мизерия! Ако това толкова те вдъхновява, що не се преместиш да живееш на дока на стария канал, където стоварват и италианския боклук!???
Aнонимен
на 16.10.2019 г.
Aнонимен
на 15.10.2019 г.
0
 
 
Абе кмете, на места с един имот и едно две семейства,даваш разрешителни за строеж на 15 метрав блок в който ще дойдат поне 20 или 30 семейства.Къде ще си спират колите,идва ли ви тая мисъл в ...главите? Мръсотия,кал,дупки....усетихте че ви се заклати столчето и се разтичахте предизборно,ама кой ли ше ви се върже.
Aнонимен
на 15.10.2019 г.
0
 
 
Лъжа и предизборни манипулации.Ипредния път колко неща обещаваха Какво е свършил? нищо Улица Прилеп не е ремонтирана от 20 години.
Aнонимен
на 15.10.2019 г.
0
 
 
За района около пристанището и острова с тези ли камиони че не можеш да отидеш на работата или да се прибере.Има случай от корабостроителния до кораборемонтния за се влачим по цял цас
Aнонимен
на 15.10.2019 г.
0
 
 
А водопроводната мрежа в централната част на Варна-постоянните течове по улиците и спирането на водата през ден,снабдяването с водоноски/с туби и кофи в 21век/,а после десетки кубици разпределение уж от общ водомер?!!!! А разбитите тротоари пак в центъра,съвсем малко в страни от най-лъскавата му част?!!!А мръсотията около контейнерите за смет отново в центъра на града?!!!Огледайте се,господин кмете защото гражданите виждат докато вървят пеша,а Вие?
Aнонимен
на 15.10.2019 г.
0
 
 
Пълни глупости. Синята зона не реши проблема с паркирането в центъра все същата ситуация си е просто сега е платено, но места пак трудно се намират. За тия години колко паркинга се направиха, които да приберат колите от тротоарите и улиците, НУЛА това не е развитие а тъпчене на едно място в същото време се раздават разрешителни за строеж като бонбони. Никнат грозни кооперации като гъби презастрояват се райони паркирането става още по трудно решения на този проблем така и не се взема просто пускат полицаите да пишат фишове естествено всичко е за пари. Направи се един булевард за 100 милиона и някои отсечки се отпушиха други се запушиха :) тоест ефект няма кои знае какъв но джобове пълни много. Къде е интегрирания градско транспорт, наляха се едни милиони и така и не заработи системата :) Популиста говори за полулизъм ха ха . Празни приказки, ясно е че и тези избори ще бъдат силно манипулирани.
Aнонимен
на 14.10.2019 г.
0
 
 
Според мен Портних не може да е казал всичко това наведнъж. Тук има повече думи от колкото той е изтекъл за целите два предишни мандата взети заедно. Просто не знам кой вече му вярва.
Aнонимен
на 14.10.2019 г.
+1
 
 
Обещания , Празни приказки , Обещания , Празни приказки ,Обещания , Празни приказки , Обещания , Празни приказки , Обещания , Празни приказки , Обещания , Празни приказки .Кервана си върви всичко е еднакво мръсутия, дупки, сега преди изборно се пуска малко прах в очите и като почне мандата отново нищо не се върши,.Вандалите наркоманите седят по улиците викат е може да се спи мутрите управляват града общината се прави че не вижда .И така всеки път
Aнонимен
на 14.10.2019 г.
0
 
 
Като начало е добре да пуснат най-сетне ученическите карти с намаление..Но като гледам,че решението го взеха първите дни на септември,а все още ги няма,та ми се струва,че ще има карти само ако спечелят изборите..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: