Изтеглят от магазините във Варна яйца от фермата с птичи грип

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
11:06 / 09.03.2018
8496
От търговската и складова мрежа във Варна и областта ще бъдат изтеглени всички яйца, доставени от птицефермата в Генерал Тошево, където беше открит птичи грип. Това заяви за Varna24.bg шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

Яйцата от заразената с птичи грип ферма са с маркировка 3BG08745.

Инспектори на областната дирекция от началото на седмицата са в акция по установяване на всички търговски обекти, до които е стигнала продукцията, която ще бъде изтеглена. 

Д-р Димова увери, че няма никаква опасност за населението при консумацията на птичия продукт, тъй като при термична обработка вирусът не може да оцелее. Няма опасност и при консумацията на сурови яйца.

Риск има само за хората, работещи във фермата, допълни д-р Димова. 

Както вече Varna24.bg съобщи, при изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците  е констатирана  високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич.

Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство. 140 000 кокошки носачки са унищожени в засегнатия животновъден обект.

Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).