Кметът Иван Портних награди младежи за постиженията им в науката и в спорта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:35 / 13.04.2017
1940
Бивши и настоящи ученици от
III ПМГ "Акад. М. Попов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден, кметът Иван Портних награди младежи за постиженията им в науката и спорта. 

"Варна се гордее със своите млади и талантливи деца. Искрено Ви благодаря, че прославятe града ни навсякъде по света. От сърце Ви желая много успехи и занапред", заяви кметът. На церемонията присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет, Кристиян Димитров, директор на дирекция "Спорт" в Община Варна, Лидия Маринова, зам.-председател на ОбС и Мартин Байчев, председател на комисията по Спорт" към ОбС.

Отличени бяха учениците от курсовете по астрономия в Националната астрономическа обсерватория "Николай Коперник", с ръководител Веселка Радева. Те са разработили проекта "Син Космос", който бе класиран на трето място в Международния конкурс на НАСА за космически колонии. Проектът е отличен в конкуренция с 1500 разработки на над 6 000 ученици от цял свят. Учениците са единадесетокласници в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и III Природо-математическа гимназия "Акад. М. Попов". 

За своето постижение, почетни плакети и юбилейни сребърни монети "Варна - Европейска младежка столица", получиха Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Галина Станева, Леа Шуман, Петър Златев, Момчил Вилиянов, Константин Евтимов, Виктория Славова, Виктор Тодоров. Награден бе и екипът, подготвил учениците: Веселка Радева - ръководител, и научните консултанти Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в МГ и Димитър Анастасов, авиоинженер от Летище Варна. Награда получи и Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник".

"Тези деца представят не само Варна, но и България и наистина заслужават адмирациите, помощта и вниманието. Във Варна учителите и образованието се подпомагат максимално от общината и това не е комплимент, това е факт. Затова благодаря за отношението", каза Веселка Радева.

Награда бе връчена и на варненския щангист Христо Христов, който стана световен шампион за кадети до 17 г. в категория до 94 кг на първенството в Бангкок. Състезателят на спортен клуб "Титан" спечели три златни медал в 145 кг изхвърляне, 176 кг изтласкване и завърши първи с двубой от 321 кг. През м.г. за отличните си постижения Христо бе награден като победител в категорията "Младо дарование" на церемонията "Спортист на Варна" . Отличен бе и неговият личен треньор Живко Николов. "Благодаря на Спортното училище, на Община Варна, на клуба. Беше еуфория цялото състезание, но се справихме чудесно", каза Христо Христов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).